Így óvhatod meg a környezeted!

Dátum: 2018.07.19.
Kategória: Zöld

Nem csupán a felnőttnek dolga a környezetvédelem, te is tehetsz ezért, nem is keveset! Ráadásul nem is kerül pénzbe.

Nagy-Britannia új környezetvédelmi terve komoly célokat tűz ki a műanyag-hulladék csökkentésére, ugyanakkor sokan kételkednek benne, hogy sikerül-e megvalósítani a célkitűzéseket. Szerintük nem lesz egyszerű feladat mindennek megfelelő törvényi hátteret teremteni.

Fizetni kell minden nejlonzacskóért

A cél, hogy felszámolják az összes (de legalábbis a lehető legtöbb) felesleges műanyag-hulladékot, például a nejlonzacskókat. Kötelezővé teszik minden angliai bolt számára 5 penny (körülbelül 18 forint) felszámolását minden egyes új műanyag bevásárló zacskó után. Nagy-Britannia hivatalos fizetőeszköze az angol font, amelynek rövidítése GBP, ennek a kisebb egysége a penny. (Úgy mint nálunk a forint és a fillér.)

Az úgynevezett 5 pennys díjat a nagy angliai szupermarketeknek már több éve kötelező felszámolniuk a műanyag zacskók után, de a brit kormány hamarosan minden boltra kiterjeszti ezt a kötelezettséget. A felmérések pedig azt mutatják, hogy a díj bevezetése óta sokkal kevesebb műanyag zacskó fogyott a nagyáruházakban.

Az egyszer használatos műanyag termékekre és eszközökre olyan terheket raknának, hogy már ne érje meg azokat választani a többször használatosak helyett.

Mit lehet még tenni?

A műanyaggal az a legnagyobb baj, hogy nagy része a tengerben végzi. A keletkező szemét mennyiségét pedig egyre nehezebb kezelni, vagy újrahasznosítani. Az embereknek tehát arra kell törekedniük, hogy minél kevesebb műanyagot használjanak a hétköznapokban. 

Fogadd meg ezt a pár tanácsot, és máris sokat tettél azért, hogy kevesebb hulladék legyen a tengerekben, mint hal:

  • az egyszer használatos műanyag zacskók helyett használj vászon táskát vagy papírzacskót
  • ne használj szívószálat vagy műanyag evőeszközöket 
  • válassz inkább újrahasznosítható vizes palackot (ez rá van írva a csomagolásra)
  • a csomagolt italoknál (tej, gyümölcslé) a műanyag csomagolásúak helyett válaszd azokat, amelyeket üvegben árulnak
  • válaszd a friss zöldségeket, az előre csomagoltak helyett
  • pékáru vásárlásakor papírzacskóba tedd őket
  • figyelj a szelektív hulladékgyűjtésre 

Ajánlott tartalmak