Kategória: Pénzügyeink

Több mobilgátat is elkezdett építeni Velence városa, de nagyon lassan haladtak a munkálatokkal. Több mint 50 éve nem volt akkora árvíz a lagunákra épült városban, mint most.

Velence városa nemrég hatalmas árvízzel nézett szembe. Ha megnézed a térképen, Velence Olaszország északkeleti részén található az Adriai-tenger partján, Régen óriási hatalma volt, leginkább kereskedelemből élt, a mai Horvátország és Szlovénia területének nagy részét is befolyása alá vonta. Vagyonok gyűltek össze a velencei polgároknál, amiből mesés palotákat építettek.

Minden lagunákra épült, úgy, hogy a város gyakorlatilag "a tengeren" lebeg. A Canale Grande, vagyis a Nagy Csatorna szeli ketté Velencét, ezen kisebb és nagyobb hajók szállítják az utasokat.

Az időjárás lassú melegedése miatt a tengerszint egyre magasabb, ami Velencére tragikus hatással van. Legutóbb már csak gumicsizmákban tudtak a városlakók és a turisták közlekedni, és voltak teljesen lezért részek. Eláztak a házak falai, az üzletek, minden. Óriási károk keletkeztek.

A bajt már előre lehetett látni, az utóbbi évtizedekben ugyanis többször is pusztított árvíz, igaz, nem volt ennyire magas a vízállás, mint most. A város már korábban elkezdett úgynevezett mobilgátakat építeni, amit akkor lehet használni, amikor magas a tengervíz állása. A gát a víz alatt van, és szükség esetén felemelkedik, így védve a hullámoktól az épületeket.

Velencének három fő bejárata van a tenger felől, a mobilgátakat ide tervezték, de még nem készültek el. Annak ellenére, hogy több mint 30 éve elkezdődött a tervezés, és körülbelül 15 évvel ezelőtt megkezdték az építést.

A gát a Mose, vagyis Mózes nevet kapta, és ugyanúgy a csodát várják tőle, mint annak idején a Bibliában Mózes prófétától.

A város, illetve a tartomány pénzét azonban nem mindig megfelelően használták fel, ezért sok pénz kárba veszett, nem tudtak haladni a gátépítéssel.

A mostani károkat még nem számolták össze, de valószínűleg sokkal jobban megérte volna a gátra költeni, megelőzni az árvizet. 

Ha árvíz van, Velencében magasított pallókat tesznek ki, amin közlekedni lehet, most azonban ezeket már nem tudták használni, olyan magas volt a vízállás. A leghíresebb teret, a központban fekvő Szent Márk teret le is kellett zárni, a kis hidak alatt pedig nem fértek át a kisebb hajók sem.

Mindenesetre a mostani katasztrófa arra inti az olaszokat, hogy sokkal jobban figyeljenek oda, mire költ egy-egy tartomány, illetve a városok, és nem szabad a biztonsági szempontokat hátrébb sorolni azokban az években, amikor távolinak tűnik a baj. Velence főként a turizmusból él, 55 ezer városlakóra évi több millió turista jut.

Ajánlott tartalmak