Így keresnek Európában!

Dátum: 2017.10.28.
Kategória: Pénzügyeink

Svájcban a legtöbbet, Ukrajnában a legkevesebbet. Csalóka ám a kép, mert azt is nézni kell, mennyi pénzből lehet megélni abban az országban.

Magyarországon az utóbbi időben sokat emelkedtek a bérek, és az átlagos kereset már majdnem megközelíti a 300 ezer forintot, ám még ezzel sem állunk valami fényesen az európai mezőnyben. Ez a 300 ezer forint az úgynevezett bruttó bér, vagyis ebből még le kell vonni az államnak befizetendő adókat. Ennél tehát kevesebbet kapnak kézhez a munkavállalók, persze megint csak átlagosan számolva.

Annak ellenére, hogy most 14 százalékkal több az átlagos fizetés, mint egy évvel korábban.

De nézzük csak, mi is az a bruttó és a nettó?

Erről korábban már többször írtunk neked. A bruttó fizetésből le kell vonni az adókat, az egészségbiztosítási járulékot (ha beteg leszel, vagy balesetet szenvedsz), és az idősebb korúak nyugdíjához való hozzájárulást. Utóbbit mindenki azért fizeti, hogy amikor már nem dolgozik, és nyugdíjba megy, akkor kaphasson minden hónapban járadékot, vagyis nyugdíjat.

Ha az összes kötelező befizetendő adót kivesszük a bruttó bérből, akkor megkapjuk a nettó bért. Ez az, amit a számládra utalnak. Magyarul ezzel tudsz rendelkezni, nem többel. Ez az átlagos nettó bér most 195 ezer forint körül alakul havonta.

Az európai listán a nettó béreket hasonlították össze.

A mi térségünkben Szlovéniában és Csehországban keresnek a legjobban.

Európa egészét nézve pedig Svájcban. Itt közel egymillió 300 ezer forint az átlagos kereset.

De ez nagyon csalóka!

A családok kiadása is sokkal több itt, mert drágább az élet, magasabbak az árak.

Ha tehát igazán össze akarod hasonlítani a megélhetési feltételeket, akkor azt is figyelembe kell venned, hogy mennyibe kerül egy lakás bérlése és fenntartása. A gáz-, villany,- víz-, szemét-, csatornadíjak, a társasházaknál a közös költség, a felújítási alap, vagyis így együtt a rezsi.

Ami ezen felül marad, azt főleg élelmiszerre és utazásra (bérlet vagy az autó fenntartási költsége) költik el az emberek. Ez a két tétel a legnagyobbnak számít a kiadások közül – a lakáshoz kapcsolódó kaidásokon túl.

Az éttermek (szórakozás) és a ruházkodás is sok pénzt visz el, de ennek aránya sokkal kisebb egy családi költségvetésen belül.

A legszegényebbek Albániában és Ukrajnában élnek Európán belül, ők a magyar béreknek még a harmadát sem keresik.

(forrás: numbeo.com)

 

Ajánlott tartalmak