Kategória: Érdekesség

Meglesz a böjtje annak, hogy mindenki lehajtott fejjel nyomkodja a telefonját.

A szakértők szerint lassan kialakul az úgynevezett SMS-nyak szindróma, aminek elég súlyos következményei lehetnek, ha nem vigyázunk.

 

Mit is jelent az SMS-nyak?

Az SMS-nyak a rossz tartás miatt kialakuló nyaki gerinc eltorzulása. Ez elég durván hangzik elsőre, de gondolj csak bele: ha nézegeted az okostelefonod képernyőjét, akkor a fejed 60 fokos szögben megdöntöd, és közel 20-25 kg tömegnek megfelelő nyomást helyezel a nyaki gerincre. Minél jobban előre döntöd a fejed, annál nagyobb a terhelés.

 

Mi történik a testünkben?

A lefelé nézés egyaránt terheli a nyak elülső és hátulsó oldalát is. A hátsó nyaki rész megfeszül, mivel a hátoldalon lévő izmok állandó összehúzódó állapotban vannak, megpróbálják húzni és támasztani a fejet ebben a helyzetben. Ez pedig izomfeszültséghez vagy nyak/hátfájdalomhoz vezethet.

 

A túlterhelés tehát hamar a gerinc elváltozásához vezethet. Az izmok ugyanis elég gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott testtartáshoz. Nagyjából úgy képzeld el, hogy a módosult helyzetben (vagyis, ha megdöntöd a fejed) is rögzítik a gerincet.

Persze azt mondanunk sem kell, hogy minél fiatalabb korban kezded használni a digitális eszközöket, annál korábban alakulhat ki ez a dolog. De pánikra semmi ok, odafigyeléssel elkerülhető az SMS-nyak szindróma!

 

Fel a fejjel!

Mondjuk a jó hírt. Egy tényleg nagyon egyszerű megoldással meg lehet előzni az SMS-nyak kialakulását: tartsd fel a fejed! Emlékeztesd magad arra, hogy a készülékeidet a szemeddel, a fejeddel és a nyakaddal szemben tartsd, hogy elkerüld a döntést.

 

Néhány további tanács:

  • Tornáztasd meg időközönként nyakad és vállaid.
  • Feküdj többször a hátadra, hogy enyhítsd a nyakadra nehezedő nyomást.
  • Egyenesítsd ki a hátad és gyakorold a jó testtartást (ez amúgy is nagyon fontos!).

Ajánlott tartalmak