Így fedezték fel Hawaiit

Dátum: 2018.02.12.
Kategória: Érdekesség

Minden idők legeredményesebb felfedezője, a brit James Cook kapitány egyik útján pillantotta meg a szigetcsoportot.

1778 telén fedezte fel az angol James Cook a Csendes-óceán közepén, Amerika és Ázsia között félúton fekvő szigetcsoportot, Hawaiit, amely ma már az Egyesült Államok tagállama.

 

A vulkánok szigete

A nyolc nagyobb és több kisebb szigetből álló Hawaii-szigetek vulkáni működés eredményeként jöttek létre az óceán mélyéről felszínre törő lávából. A legnagyobb sziget, Hawaii egymillió éves, három vulkán működik rajta.

 

A szigetek először csak kopár vulkanikus kőzetből álltak, a termőföld nagyon lassan alakult ki, a növényi magokat, spórákat a légáramlatok és az óceán sodorta magával a közeli szárazföldekről.

 

A szigetek legkorábbi lakói valószínűleg csendes-óceáni polinézek voltak. A helyi legenda szerint elsőként Hawaiiloa szállt partra, róla nevezték el a legnagyobb szigetet.

 

James Cook, a felfedező

Az első európai, aki partra szállt Hawaiin, az angol James Cook, minden idők legeredményesebb felfedezője volt. Amikor 1778. január 18-án váratlanul megpillantották a Hawaii-szigeteket, amelyet a felfedező támogatója, lord Sandwich (a szendvics "feltalálója") tiszteletére Sandwich-szigeteknek neveztek el.

 

Hawaii akkori uralkodója ajándékokkal halmozta el Cookot, de később a viszonyuk megromlott. Egy hónap után vitorlát bontottak, de egy hatalmas vihar és egy eltörött árboc miatt vissza kellett térniük. Ekkor már közel sem részesültek meleg fogadtatásban, a bennszülöttek ugyanis nem tudták mire vélni, hogy az ünnep elteltével újra látják istenüket.

 

A helyzet akkor mérgesedett el végleg, amikor pár őslakos elkötötte Cook egyik csónakját. A kapitány túszt akart ejteni, akit csak a csónak visszaadása után bocsátott volna szabadon. Azonban melléfogott: a kiszemelt túsz a helyi uralkodó volt, akit a törzs tagjai életük árán is meg akartak védeni. A csetepatéban Cook is életét vesztette.

 

Regényes szigetvilág

Mindez azonban már nem befolyásolta a szigetek sorsát. Cook könyvekben és újságokban mesélt útjáról, és ez felkeltette Hawaii iránt az érdeklődést. Sorra özönlöttek oda az emberek. Első magyarként valószínűleg egy kalandos sorsú huszár, bizonyos Jajczay József fordult meg a szigeteken. 

Miután a szigeteket bevándorlók özönlötték el, Hawaii népét egyre-másra érték a sorscsapások, ősi kultúrájuk lassan feledésbe merült, kis híján híres táncuk, a hula is erre a sorsra jutott. A hawaii nyelv egyike a világ veszélyeztetett nyelveinek. A szigetek növény- és madárfajai közül is jó néhányat a kihalás fenyeget.

 

Ma már az USA tagállama

1795-ben létrejött a Hawaii Királyság, de közel száz év elteltével megdöntötték az utolsó királynő hatalmát, és egy év múlva kikiáltották a köztársaságot. Végül a második világháború után nem sokkal Hawaii lett az Egyesült Államok 50. tagállama.

Ajánlott tartalmak