Kategória: Érdekesség

Feledékeny vagy? A legjobb, ha tanulás közben aktívan gyakorolsz és megfogalmazod a megjegyzendőket, majd utána hagysz időt magadnak pihenni is.

Jó lenne, ha mindig mindenre vissza tudnál emlékezni, igaz? Nem csak időt, de sok energiát is megspórolhatnál vele. Sajnos azonban vannak dolgok, amiket akaratlanul is elfejet az ember. Ha téged is cserbenhagy néha az emlékezeted, vagy esetleg túl sok időt töltesz bizonyos dolgok memorizálásával, akkor érdemes tovább olvasnod!

 

Egy érdekes felmérés

Nemrég végeztek egy kutatást arról, mitől lesz valaki jó bárpultos. Meglepő, de az egyik legfeltűnőbb közös vonása a kiváló bárpultosoknak az volt, hogy elképesztő mennyiségű vendég-ital párost tudnak megjegyezni. A törzsvendégeknek például nem csak a nevét, de még a rendelési szokásaikat is fejből tudták.

 

Ennek kapcsán pedig létrehoztak egy programot is: az a pultos, aki meg tudott jegyezni száz embert a hozzá tartozó itallal, pénzjutalmat és kitűzőt kapott. nyereménnyel, de igazából senki nem hitt abban, hogy valaki ennek is a tagja lehet. Egy észak-angliai pultos 3 ezer vendéget tudott megjegyezni! Nem semmi, igaz?

 

De térjünk rá a lényegre: mit tegyél, hogy könnyebben megjegyezz dolgokat?

 

Ne csak ismételj, pihenj is

Ahhoz, hogy az emlékek beépüljenek, úgynevezett agyi üresjáratokra van szükség. Tehát arra, hogy ne ismételd folyamatosan a tananyagot, hanem pihenj is közben. A hosszú távú memóriába például alvás közben épülnek be a dolgok. A kutatások azt is kimutatták, hogy már 5 perc semmittevés is segít, hogy könnyebben beépüljenek az információk.

 

A magolás nem megoldás

Vannak, akik jól tudnak magolni: elolvassák, aláhúzogatják a könyvben a fontos részeket. De érdemesebb ennél valami aktívabbat csinálni, például tegyél fel magadnak kvízkérdéseket, majd válaszold is meg. Vagy kérj meg valakit, hogy kérdezzen ki. Sokkal többre emlékeznek egy vizsgán azok, akik tesztelték előtte a tudásukat, mint akik csak befogadták a tudást.

 

Mondd fel az anyagot valakinek

Ha valamit már megtanultál, sokkal jobban megjegyzed, ha utána rögtön elmondod valakinek. A felmérések is azt mutatják, hogy a saját megfogalmazás hamarabb utat tör a memóriába, így ezeket jobban meg is jegyzi az ember.

Ajánlott tartalmak