Kategória: Zöld

Egyre többen törekednek a hulladékmentes életmódra, hogy megóvják a környezetet. De mit is jelent ez pontosan?

Az emberek nagy részére manapság igaz, hogy túlfogyasztanak. Azaz megvesznek olyan dolgokat, amikre nincs szükségük, túl sok ételt vesznek, amit aztán nem tudnak megenni, és még sorolhatnánk.

 

A túlfogyasztás ellentéte, a zero waste. A kifejezés nem azt jelenti, hogy valaki egyáltalán nem termel hulladékot, hanem arról szól, hogy a lehető legkevesebb szemetet állítsuk elő.

 

Így néz ki a zero waste

A következő tippek betartásával te is hozzájárulhatsz egy fenntarthatóbb élethez:

 

  • ne igyál palackozott vizet.
  • gyűjtsd szelektíven a szemetet.
  • csak annyi ruhát vegyél, amennyit tényleg hordani fogsz
  • ha takarítasz, használj ecetet vagy a szódabikarbónát
  • komposztálj
  • ne vegyél ki a tányérodra túl sok ételt, csak amennyit meg is eszel
  • friss ételeket vásárolj a készek helyett

 

Ha kirándulni mész, strandra vagy bármilyen kültéri programra, saját ennivalót vigyél magaddal, kulacsot, gyümölcsöt vagy kekszet egy dobozban. Ne csábulj el a csomagolt édességek és szívószálas dobozos üdítők láttán. A fővárosi állatkert például már egy ideje üveges vagy fémdobozos italokat kínál, és a fogyasztás helye mellett rögtön ott a szelektív konténer.

Példamutató, igaz?

Mi a helyzet egy étteremben? Ugyanaz vonatkozik rá, mint egy cukrászdára. Semmiképp ne kérj szívószálat, ha pedig maradékod van, amit hazavinnél, kérd környezetkímélő csomagolásban, amely elég sok helyen elérhető már.

Lehetőleg ritkán menj gyorsétterembe. Nem csak azért, mert nem túl egészséges, de azért is, mert rengeteg felesleges szemét keletkezik az ilyen helyeken nap mint nap.

Ami teljesen hulladékmentes kikapcsolódás, az például egy erdei, vízparti séta, tanösvények, vonatozás, kisvasutazás vagy hajókirándulás. A lényeg, hogy érezd jól magad, de ne felejtsd el óvni a környezetet.

Ajánlott tartalmak