Hova dobjuk a hulladékot?

Dátum: 2019.01.24.
Kategória: Érdekesség

Így hasznosíthatod újra a lecserélt mobilt vagy a lyukas zoknid.

Az előrejelzések szerint tíz éven belül a mostaninál közel másfél milliárddal több ember él majd a különböző városokban, ezzel pedig a szemét mennyisége is a duplájára fog nőni. Ha nem szeretnénk belefulladni saját szemetünkbe, változtatnunk kell a szokásainkon.

 

Hogy mit tehetünk? A titok nyitja a szigorú válogatás. Szerencsére lehetőségünk van a legtöbb háztartási hulladék újrahasznosítására és a veszélyes hulladékok megfelelő megsemmisítésére.

 

Ezeket tilos kidobni

 

Megérkezett az új laptopod, vagy vettél egy hajszárítót? A dobozon vagy a terméken minden bizonnyal szerepel egy kis ikon, rajta egy áthúzott szemetessel. Ez jelzi, hogy tilos a háztartási hulladék közé dobni.

 

Egy számítógépben vagy mobilban számtalan mérgező anyag megtalálható. Miután kidobjuk a szemétbe, és a gép széttörik vagy esővíz, hőhatás éri, a veszélyes anyagok a környezetbe jutnak, az ivóvízbe és a talajba kerülhetnek.

 

Akkor mit és hova dobhatsz ki?

 

  • A háztartásokban keletkezett, újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékokkal a legegyszerűbb felkeresni egy hulladékudvart.
  • A lejárt szavatosságú gyógyszereket vidd vissza a patikába, ingyenesen átveszik.
  • Régi elektronikai eszközöket le lehet adni a hazai mobilszolgáltatóknál.
  • A kiégett égőknek, lemerült elemeknek országszerte több ezer gyűjtőpontjuk van, például bevásárlóközpontokban.
  • A fél pár vagy lyukas zoknikat ingyenesen beküldheted a Zokni Csereprogramnak, ott pedig újrahasznosítják azokat.
  • A PP, HDPE, PE, PET jelzéssel ellátott műanyagot a sárga gyűjtőbe dobhatod, de arra figyelj, hogy a háztartási flakonokat és dobozokat öblítsd ki, mielőtt a kukába dobnád.

Ajánlott tartalmak