Hol tanulunk a legtöbbet?

Dátum: 2018.09.06.
Kategória: Érdekesség

Azt hallottam, hogy nem az iskolában… Akkor hol?

Nem is olyan régen készült egy elég komolyan vehető kutatás. Mielőtt elkattintanál: nem, nem brit tudósok segítségével, hanem a Ténygyár Kft. által az OTP Bank megbízásából.

 

A vizsgálat lényege nagyon leegyszerűsítve:

 

Egyetlen kérdéssel összefoglalható: honnan szedjük a tudásunkat? Vagyis: hol tanulunk a legtöbbet életünkben? A válaszadók jellemzően munkavállalók voltak, de igazán érdekes eredmények születtek.

 

A résztvevők 31%-a abban bízik, ha maga jár a dolgok után, 28% a munkatársaitól tanul, 14% pedig tréningekre, továbbképzésekre esküszik. Hmm, a nagy számok között igazából nem is szerepel az iskola.

 

A fejlődést többen többféle dologban látják, de született egy nagyon határozott szám is: 58%. Tehát a többség egyértelműen azt gondolja, hogy ezekért – a tudásuk bővítéséért – a munkáltató a felelős.

 

Ez könnyen lehet ám kétirányú.

 

Gondolj csak bele! A dolgozó egyrészt megbecsültnek érzi magát, mert költenek a képzésére. De másrészt a munkáltató is jól jár, mert taníttatja az emberét, aki versenyképes tudással fog bírni. Ennek köszönhetően az aktuális szakmának a legújabb információival is tisztában lesz, amit fel tud használni, hogy jobban menjen a cég.

 

Jaj, és még egy érdekes eredmény: a válaszadók többsége azt írta, hogy a munkahelyén szerezte meg a gyakorlati tudását és nem az iskolapadban. Hm-hmm, elgondolkodtató.

 

Ajajj, mit írtam le és ezzel milyen lavinát indíthatok el. „Azért nem tanultam a dolgozatra, mert azt olvastam a Sulibank Élményportálon, hogy nem kell.” Na, nem erről van ám szó. Hátra ne dőlj! A kutatás számai nem azt jelentik, hogy nem kell tanulni. Ahhoz, hogy gyakorlatot szerezhess a munkapiacon, előbb el kell sajátítani az elméleti alapokat is.

Ajánlott tartalmak