• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Hogyan tudjuk hasznosítani a hulladékokat?  
Kategória: Zöld

Hangsúly az újrahasznosításon!

Manapság kiemelten fontos hangsúly kerül az újrahasznosításra, hiszen hatalmas mennyiségű szemetet termelünk nap, mint nap, amire mindenképpen megoldást kell találni, ahhoz, hogy a későbbiekben is élvezhessük a Föld által nyújtotta lehetőségeket.

 

Svédország évente 4,4 millió tonna szemetet termel, mégis elmondhatjuk a svédekről, hogy szinte egyáltalán nem szemetelnek, hiszen ennek a 99 %-át újrahasznosítják, de hogyan is lehetséges ez?

A szelektíven gyűjtött hulladékok különféle módon kerülhetnek újra felhasználásra.

Például az összetaposott műanyag palackokat Kína a textiliparban dolgozza fel és műszálat készít belőlük, amit később beleszőnek a ruhákba. Emellett más iparban is hasznosíthatóak, így kertészeti eszközök (pl. vödör), csövek, fóliák, vagy akár fekvőrendőrök is készíthetőek ezekből.

A fém hulladékok közül a vas és az alumínium különösen értékes, így fontos, hogy szelektíven gyűjtsük, hiszen ezekből alapanyagokat, illetve alkatrészeket gyártanak újra az ipar számára. Sőt, tudtad, hogy a Magyarországon összegyűjtött sörös dobozokból készül a londoni metró ventilátor lapátja?

Svédországban már nem csupán a papír, műanyag, üveg, fém, izzó, elektromos berendezések szelektív gyűjtésére figyelnek oda a lakosok, hanem az élelmiszer-hulladékot is újrahasznosítják, amiből biogáz üzemanyagot állítanak elő.

 

 

Hogyan segíthetünk?

Te is hozzá tudsz járulni az újrahasznosításhoz, és nem csak úgy, hogy szelektíven gyűjtöd a hulladékot. Különböző használati eszközöket is készíthetsz a kidobásra szánt termékekből. Ezáltal fejlesztheted a kreativitásod és közben még jól is szórakozhatsz. Így akár saját kézzel készített ajándékokkal lepheted meg szeretteidet, amellyel még pénzt is spórolhatsz, és nem vásárolsz újabb felesleges, később kidobandó terméket.  Nézzünk is meg pár ilyen hasznos ötletet:

  • konzervdobozból készíthetsz ceruzatartót, vagy tároló dobozt;
  • kartonpapírból alkothatsz képkeretet, melyet különböző régi nem használt tárgyakkal is kidíszíthetsz (pl. puzzle, gomb, fonal stb.);
  • lyukas zokniból bábokat varrhatsz;
  • vagy akár csinálhatsz kreatív játékokat pet palackból és kupakjából.

Ajánlott tartalmak