Hogyan tanulhatsz jobban?

Dátum: 2017.11.04.
Kategória: Érdekesség

Nagyon sokan szenvedünk néha egy-egy matekpéldával, az idegen nyelv szavaival, és azzal, ha valamiből dolgozatot írunk. Íme két bevált tipp a könnyebb tanuláshoz.

(Vass Viktória Boglárka cikke, köszönjük szépen, a pontokat könyveljük érte.)

A tanulásnak néha még a gondolatától is ideges lesz kissé az ember. De nem azért írtam ezt a cikket nektek, hogy mindenki görcsösen olvassa végig. Szeretnék megosztani veletek néhány gondolatot a saját magam számára és osztálytársaimnak javasolt bevált tanulási módszereimről. 

Első lépés: összekötni az újat a már ismert anyaggal

A tanórákon figyelj oda, mit mond a tanár, mert úgy mondja el, hogy kösd valamihez, ami már ismerős neked. (Így lehet jobban megjegyezni és elraktározni az új információt.) 
Tudom-tudom sokszor hallgattátok már ezt a mondatot a szüleitektől és a tanáraitoktól. De azért van benne igazság.

Én így tanulok az órákon, hogy könnyen megjegyezzek mindent.
Ha azt mondja a tanár, hogy tanulj meg 50 könnyű szót a Szószedetből (ahol a szavak értelmét leírják), biztosan az lesz az első gondolatod, hogy, miként jegyzek meg ennyi szót holnapra, vagy holnaputánra?

Hogy honnan tudom? Mert én is ezen kapom magam, mikor megtudom a házi feladatot. Mikor otthon vagy, vagy ügyeletben, és meg akarod tanulni a szavakat, kösd őket valamihez. Például vegyünk egy angol szót: „carry”. A magyar jelentése: visz, cipel.
Én például ezt úgy jegyzem meg, hogy az ejtésében hasonló Kacsacsőrű Carry-hez hasonlítom, aki sétál kezében egy táskával.

Furi módszer, de nekem bevált. 

Második lépés: a különórák fontosak

Ha zeneiskolás vagy, vagy külön nyelvet tanulsz (csoportban másokkal, nem pedig magántanárnál), akkor észrevehetted, hogy a befizetési papíron ott van, hogy ha az átlagod ennyi és ennyi, akkor x ezer forintot kell fizetni tandíjként. Vagyis minél jobban tanulsz, annál kevesebbet.

Én zeneiskolás vagyok, és félévkor, ha ötös vagyok, akkor körülbelül 10 ezer forintot fizetnek a szüleim. Ami nem olyan kevés pénz ám! Átlagban az ember 10 ezer forintot 3-4 nap alatt kereshet meg diákmunkával. És ha egyes lenne az átlagom, akkor körülbelül 40 forintot kellene fizetnünk. Ami már akár egy negyed havi fizetés is lehet! Így lehet spórolni is!


Szóval, érdemes tanulni. És nem anyunak, nem apunak, hanem magadnak! A bölcsek régen ezt mondták: minél többet tudsz, annál többet érsz! Ez azt jelenti, hogy ha tanulsz magadnak, akkor előrébb tudsz majd lépni az életben a ranglétrán. 
A fenti kérdésemre, vagyis, hogyan tanulhatsz könnyebben, a válasz egyszerű: értsd meg a tananyag "bonyolult" táblázatát és lényegét, mert így segítesz magadnak. 

Ajánlott tartalmak