• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Hogyan élnek túl hónapokat kővé dermedve a békák?  
Kategória: Érdekesség

Egész télen át alszanak kővé dermedve az apró alaszkai erdei békák. A tudósok megfejtették, hogyan képesek így életben maradni.​

A tudósok megfejtették, hogyan élnek túl nyolc hónapot az apró békák. A megoldás nem más, mint egy anyag, az úgynevezett karbamid, ami a szervezetből a vizelettel választódik ki, az anyag "újrahasznosítása" pedig életben tartja a békát a hosszú, dermedt állapot alatt. 

Mi is az a téli álom?

A téli álom egyes állatfajoknak a téli hónapokban kialakuló nyugalmi állapota, amely azonban eltér a normális alvástól. A téli álomba szenderedett állatok hónapokig nem táplálkoznak, megdermedt állapotba kerülnek, és csak minimális energiát fogyasztanak, míg el nem jön a kedvező időjárás.

A karbamid

A karbamid védi a sejteket (a test legkisebb önálló működési egységét) és a szöveteket (bármely sejtekből álló anyagot, amely egy növény vagy állat testének valamelyik részét alkotja), amikor a kis béka szíve, agya és vérárama leáll. Az erdei békák azért képesek erre, mert bélrendszerük speciális baktériumai újrahasznosítják a karbamidot.

Mit mondanak a tudósok?

"Szemük fehér, bőrük fagyos, olyanok, mint egy darab kő. Ha embert látnánk ilyen állapotban, halottnak neveznénk. Ahogy azonban a levegő melegszik, a kis békák újraélednek" – magyarázta a jelenséget egy tudós. 

Más állatok sem vizelnek a téli álom idején, ám az emlősök nem dermednek kővé, mint a békák, sőt február közepén, amikor még tart a tél, felébrednek.

Nem volt könnyű kideríteni, mi történik a békák szervezetében, mivel már begyűjteni is nehéz volt az apró állatokat, mert bőrük a talaj és a levelek színét utánozza. 

A vizsgálat úgy folyt, hogy aktív időszakukban gyűjtötték be a békákat, majd ellenőrzött körülmények között "megfagyasztották" őket, és így képesek voltak megfigyelni, hogyan maradnak életben.

Ajánlott tartalmak