• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Hatalmas üzlet a fidget spinner, de kinek?  
Kategória: Érdekesség

Amerikai dollárban is milliárdos üzletnek számít, a fidget spinner. Ám a feltalálója semmit nem keresett vele, mert nem védette le szabadalomként. 

 

Valószínűleg nem kell bemutatni senkinek a fidget spinnert, ma már szinte azok vannak kevesebben, akiknek nincs ilyen kis játékuk. Hogy mi a poén benne, a felnőttek nem szokták érteni, talán ezért is tetszik annyira a gyerekeknek.

Egyszerű szerkezet egy háromágú műanyagdarab csapágyas görgőkkel. A két ujjad közé fogod, megpörgeted, és jöhet a játék, trükközés, egyensúlyozás. De a bambulása talán a legjobb, állítólag megnyugtató. Lehet cserélgetni, gyűjtögetni, közösen játszva megnézni, kié milyen gyorsan pörög.

Hirtelen befutott

Egy biztos, annyira népszerű lett hónapokon belül, hogy ma már dollármilliárdokat keresnek vele a gyártók és a kereskedők. (Egy amerikai dollár körülbelül 267 forint, tehát szép kis summáról van szó.)

Mázlija volt azoknak, akik időben piacra dobták: a Pokémon Go láz már kifutott, kellett helyette valami újat megvetetni a gyerekekkel. De ez legalább olcsó, bárkinek megvehető, rengeteg félét lehet kapni, és a youtube-on is milliók nézik az erről szóló több millió videót. Egyszóval hatalmas karriert futott be ez a kis szerkentyű.

Ilyenkor azt gondolnád, hogy a kitalálója mesésen gazdag lett az ötletből, de ez ebben az esetben nem igaz. A történet ugyanis nagyon úgy fest, hogy a fidget spinnerhez nagyon hasonló kütyü kitalálója, egy floridai hölgy hoppon maradt. Senkinek nem kellett a találmánya, amit már húsz évvel ezelőtt szabadalmaztatott. Ez azt jelenti, hogy ezt a tárgyat más nem gyárthatja, csak az ő engedélyével, és az ötletért járó jogdíj is őt illeti. Egy-egy új termékkel így gyorsan hatalmas pénzeket lehet keresni, de az út bizony rögös. Kell találni egy befektetőt, aki vállalja a termék gyártását, és kockáztat: vagy jól megy a piacon vagy nem.

A koppintás ellen jó a szabadalom

A jogvédelem viszont azért kell, hogy ne lehessen időközben lekoppintani az ötletet. A floridai hölgy sokáig próbálkozott a fidget spinner elődjével, de közel 20 év után feladta a próbálkozást és nem újította meg a szabadalmát. Ezt ugyanis mindig csak egy bizonyos időre adják, utána ismét fizetni kell a jogvédelemért egy bizonyos időszakra. És ez nem olcsó mulatság. Catherine Hettinger már nem akart több pénzt költeni erre a játékra, hiszen nem akadt vevő az ötletére.

Ha nincs szabadalom, nincs pénz sem

Feladta a próbálkozást, és közel tíz évvel később befutott a fidget spinner, igaz Hettinger játéka és a most ismert fidget spinner között azért akad sok különbség is. A helyzet most úgy fest, hogy senki nem szabadalmaztatta a játékot, ezért senkinek nem jár egy cent sem jogdíjként.

Nálunk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adja ki a szabadalmakat, ide kell fordulni, ha valami szenzációs új terméket kitaláltál. Ha igazolják, hogy valóban újdonság, és előtted nem találta fel senki, akkor kérheted a szabadalmát, vagyis azt, hogy nélküled ne lehessen gyártani.

Ajánlott tartalmak