Fifika vagy füllentés

Dátum: 2018.05.15.
Kategória: Érdekesség

A hazug embert könnyebben utol lehet érni, mint az hazug kutyát. Vagy mégsem?

Mire jöttek rá a svájci kutatók?

Az ebek is képesek hazudni. Legalábbis ezt bizonyította az a vizsgálat, amit 27 különböző korú kutyával végeztek. Hinnéd vagy sem, a kutyák meg tudták különböztetni az egyes embertípusokat.

A következőképpen zajlott a vizsgálat: kutyusok+gazdik+jutifalatok.

 

Mi az gazdik szerepe?

Két embertípus jelent meg: együttműködő és versengő típus.

Az együttműködő ember megengedi a kutyáknak, hogy elfalatozzák a kedvenc ételüket, a versengő típus pedig nem. De azért valahogy el is kell jutni ahhoz az ételhez. Megtanították a házi kedvenceknek, hogy két embert odavezessenek a három dobozhoz. Vagyis a három doboz közül ahhoz, amelyikben az étel van. Vagy mégsem?

Az egyik dobozban kolbászt, a másikban kutyakekszet, a harmadikban pedig semmit sem helyeztek el a kutatók. A parancs az volt, hogy az ételhez kell vezetni az embereket. És itt jön képbe a jutifali. Az együttműködő embertípus megjutalmazta a kutyát a dobozban található dologgal, a versengő pedig nem.

 

Mikor érünk már oda, hogy szóba kerüljön a hazugság kérdése?

A versengő embereket a kutyák félrevezették. Nem voltak olyan megbízhatóak, hiszen tudták, hogy nem fogják megkapni a dobozban található ételt. Már az első nap vizsgálatai is ezt bizonyították, de a második napra jóval nagyobb arányban vált láthatóvá, hogy a kutyusok nem kockáztatják a finom falatokat.

Ajánlott tartalmak