Kategória: Érdekesség

Hogyan járultak hozzá az autó tökéletesítéséhez a nők?

Igazából most egy nőről van szó, méghozzá Florence Lawrence az, akiről egy kicsit mesélek nektek. Nem találkozhattál vele személyesen, ugyanis 1886-ban született Kanadában. De filmekben még láthatod, ugyanis a maga idejében elég ismert színésznőként tartották számon.

 

És akkor hogy jön ide az autó?

Hiszed vagy sem, hozzá köthető az irányjelző feltalálása. Kezdetben egy gombot kellett nyomogatni, ami az autó külső részére illesztett karokat mozgatta jobbra vagy balra.

Itt még nem állt meg. Nemcsak az irányok mutatását érezte szükségesnek, hanem a fékezés jelzését is. Itt jön képbe a féklámpa. Úgy képzeld el, hogy amikor a vezető megnyomta a fékpedált, az autó hátán megjelent a STOP szó. Mármint nem felvillant, hanem egy eredetileg ott lévő táblát világított meg a pedállal összekötött lámpa.

És itt sem állt meg: jött az elektromos ablaktörlő. Mindezt az 1900-as évek elején. Viszont azt le kell szögezni, hogy a feltaláló nő nem járt jól. Egyik találmányát sem védette le, így semmilyen bevétele nem származott belőlük.

 

Mi mozgatta akkor? Talán csak ennyire érdekelték az autók? Hmm. Gondolj csak bele, hogy az említett dolgok mennyiben járulnak hozzá a balesetek megelőzéséhez.

Megköszönhetjük neki!

Ajánlott tartalmak