• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Feltalálták a festéket, ami fűti a falakat?  
Kategória: Zöld

A lakás falainak felmelegítésre alkalmas festéket fejlesztett ki egy magyar cég. A cél a fűtési költségek csökkentése.

Lakás fűtésére is alkalmas falfesték árusítását kezdi meg idén ősszel egy magyar vállalat. Nézzük csak, miről is van szó!

Három rétegből áll

A termék, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karral együttműködve fejlesztett ki a magyar cég, három rétegből áll. 

A hőszigetelő réteg mellett egy fűtő festékréteg is van, amely az elektromos energiát alakítja át hőenergiává, ezt pedig színes vagy fehér réteg fedi. A festéket elsősorban a lakás olyan területeire ajánlják, amelyek fűtése hagyományos eszközökkel egyáltalán nem, vagy csak nehezen megoldható. A festék a tervek szerint minden háztartásban kiépíthető lesz, de azt ajánlják, hogy erre képzett, külön engedéllyel rendelkező szakemberre bízzuk a dolgot.

Ökológiai lábnyom

A fűtőfesték egyik legfontosabb előnye, hogy használatával jelentősen csökkenthető a lakások ökológiai lábnyoma.

Az ökológiai lábnyom megmutatja, hogy akár egy embernek, akár egy egész országnak mennyi ivóvízre, termőföldre, és tengervízre van szüksége ahhoz, hogy önmagát el- és fenntartsa. 

Az ökológiai lábnyomot tehát ki lehet számítani: ahhoz, hogy egyél, az élelmiszert meg kell termelni, hogy igyál, a vizet meg kell tisztítani. Ha valamit kidobsz a kukába, azzal a szeméttel is kezdeni kell valamit. 

Az ökológiai lábnyom tehát egy „mérőszám”, ami megmutatja, hogy mennyire használod a Föld erőforrásait.
Hogy a te lábnyomod mekkora, könnyedén kiszámolhatod, elég, ha letöltesz a mobilodra egy erre alkalmas programot. Minél kisebb a lábnyomod, annál jobb.

Mit tud még a festék?

De most kanyarodjunk vissza a festékhez, amelynek még nagy előnye, hogy olcsóbb kiépíteni, mint a hagyományos fűtési rendszereket.  Ugyanakkor az egyetemi tanszék és a festékgyár csapata elmondta, hogy a festék nem helyettesíti, hanem csak kiegészíti a hagyományos lakásfűtési eszközöket.

A festéket a következő időszakban továbbfejlesztik, hogy a legmodernebb otthonokba is alkalmazni lehessen, és akár mobiltelefonról is lehessen vezérelni.

Ajánlott tartalmak