Felelősség

Dátum: 2019.01.04.
Kategória: Érdekesség

Kicsiben, hogy utána nagyban is menjen.​

A tanárok nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben: ők azok, akik a tudást töltik a fejünkbe nap nap után. Ők azok, akik megtanítanak írni, olvasni, számolni, amelyek elengedhetetlen készségek a mindennapos életünkhöz. De a tanítás mellett egyéb kötelessége is van egy tanárnak, véli Balatoni József, alias Jocó bácsi. A mindenki által kedvelt történelemtanár úgy véli, hogy egy pedagógusnak felelőssége az is, hogy példát mutasson a diákok számára bizonyos, nem a tanuláshoz kapcsolódó dolgokban is.

 

Ilyen például az otthon mutatott magatartás.

 

Jocó bácsi véleménye szerint a mai diákok hajlamosak nem kivenni a részüket az otthoni munkavégzésből. Ez részben a szülőkön is múlik, hiszen nem adnak lehetőséget arra, hogy a gyerekek önállókká váljanak és érezzenek egy kis felelősséget.

Pontosan ezért Jocó bácsi a tantermekben használt edényeket és egyéb eszközöket elmosatja a diákokkal használat után. Persze ez nem csak abból áll, hogy mindenki mosogat. Próbálja több dologra is felhívni a diákjai figyelmét. Az egyik, a már említett felelősség vállalás, mivel minden általunk kreált maradványt nekünk kell eltakarítani. A másik a munkamegosztás. Sokan érzik úgy, hogy nem akarnak részt venni semmilyen feladatvégzésben, mert az fárasztó és unalmas. De ha a munka eloszlik az osztályon belül, akkor az hamarabb elkészül, és ráadásul még élvezetes is. Ha mindenki azt csinálja, amihez ért, vagy esetleg kedve van, akkor nem kell belefásulni a munkába sem. Ráadásul az együtt töltött munkavégzés növeli a csapatszellemet.

De, hogy ne maradjon ki Jocó bácsi sem a mókából, ő is beáll a csatasorba, amikor takarítani kell. Úgy véli, hogy nem elég, ha valamiről csap prédikálnak a tanárok, fontos az is, hogy példát mutassanak, és ezzel vezessék rá a diákokat arra, amiről azt gondolják helyes.

 

Jó a gondolat. Szerinted?

Ajánlott tartalmak