Ezért szürkék az esőfelhők

Dátum: 2019.08.07.
Kategória: Érdekesség

Biztos észrevetted már, hogy ha borús az ég, szürkék lesznek az esőfelhők.

A víz a levegőben állandóan jelen van vízpára formájában, amely egy olyan gáz, melyet mi nem láthatunk. Amikor a talajhoz közeli levegő felmelegszik, megindul felfelé, és ez a pára felszáll a levegővel együtt. Mikor elég magasra ér, a hűvösebb levegőben a víz kicsapódik a szálló porral (ami például kipufogókból száll fel). A vizes porszemek pedig összeállnak, és felhők alakulnak belőlük.

 

Fehér, szürke

Ezek a porcseppek mindenféle színű fényt visszavernek: a színek keveredése miatt a felhők is fehérek lesznek. De a sűrűbb esőfelhők szürkének tűnnek. Hogy miért?

 

Ahogy a felhő vastagszik és sűrűsödnek a porcseppek, egyre kevesebb fény jut át rajtuk, ezért látod a földről még sötétebbnek a felhő alsó rétegeit. Mikor a cseppek nagyra duzzadnak, egyre jobban elnyelik a fényt, így még sötétebbnek tűnnek a felhők, például közvetlenül az eső előtt.

 

Miért szeretjük az eső illatát?

Nemrég írtunk arról, hogy egy kiadós nyári zápor után mindig jellegzetes illat tölti meg a levegőt. Az egyik legérdekesebb illat az a friss, kicsit földszagú illat, amelyet akkor érezhetsz, ha esett az eső.

 

A földbe az egyedi illat több forrásból kerül. Az egyik egy olaj, amit a növények választanak ki, amikor száraz az időjárás. A másik forrás pedig egy olyan anyag, ami a talajban élő baktériumok egy csoportja termel. Amikor elkezd esni az eső, a vízcseppek kioldják a talajból ezt a két anyagot, és kicsi légbuborékok formájában szétterítik a levegőben. Ehhez jön még a levegőben lévő ózon jellegzetes, szúrós illata, ami kis mennyiségben szintén benne van az esőillatban.

 

A kutatók szerint annak, hogy szeretjük az eső illatát, úgynevezett evolúciós (a biológiában evolúciónak nevezzük az élővilág történeti fejlődését) okai vannak annak. Őseink túlélése ugyanis évezredekig nagy mértékben függött az esőtől. Mivel megfelelő mennyiségű eső nélkül sem a növényzet, sem az állatvilág nem válhat bőségessé, a világ fejlődése során az ember érzékennyé vált az eső jeleire.

Ajánlott tartalmak