Kategória: Pénzügyeink

A ruhagyártás rengeteg erőforrást emészt fel.

Gondoltad volna, hogy egyetlen pamut póló elkészítéséhez annyi vízre van szükség, mint amennyit egy ember két és fél év alatt iszik meg? Ez is alátámasztja, hogy a ruhaipar hatalmas erőforrásokat emészt fel.

 

A fast fashion jelenség

A ruhaipar évente mintegy 850 millió tonna szén-dioxidot juttat a levegőbe. Mindezért pedig főleg a fast fashion a felelős. Amit ma divatosnak, trendinek tartanak, az néhány hónap múlva már elavult lesz, ezt a jelenséget nevezik a szakemberek „fast fashion”-nek. Ilyen márka például a Zara. Ezek a ruhacégek gyakran váltogatják a kínálatot és viszonylag kis darabszámú készlettel dolgoznak.

 

Gondolj csak bele: amit például a H&M üzleteiben pár hete láttál, már korántsem biztos, hogy most újra megtalálnád. A vásárlókat ugyanis arra szoktatják, hogy ha találnak egy nekik tetsző darabot, azonnal vegyék meg, különben a megkedvelt modellt lehet, hogy már sose látják viszont.

 

Emiatt aztán elképesztő méreteket öltött a vásárlási láz. A britek például percenként két tonna új ruhát vesznek, ami már eleve hajmeresztő szám, de képzeld, a szerzeményeik majdnem felét még csak fel se veszik!

 

A divat lett az egyik legszennyezőbb iparág a világon

Manapság az olaj után a divat lett a legszennyezőbb iparág a világon. Csak az USA-ban évente 11 millió tonna textilhulladék keletkezik. És ez nem az egyetlen probléma: a ruhák gyártásához rengeteg vizet használnak el.

 

Szerencsére nincs veszve minden. A Zara 2025-ig például el szeretné érni, hogy minden ruhája fenntartható anyagokból készüljön. De persze a legtöbbet az segítene, hogy ha az emberek ritkábban vennének ruhákat, az újak helyett pedig többet vásárolnának használt, de jó állapotban lévő dolgokat.

Ajánlott tartalmak