• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Ezért ne hívd vissza a furcsa külföldi telefonszámot  
Kategória: Pénzügyeink

Az ismeretlen számok mögött csalók állnak.

Pár napja, rengeteg budapesti panaszkodott arra, hogy az éjszaka folyamán Monacóból keresték őket mobiltelefonon. Téged is hívtak? Amennyiben nem vársz hívást az országból, semmiképp ne hívd vissza az ismeretlen számot. Rögtön el is mondjuk, mi áll a háttérben!

 

A csalók célja

Az ismeretlen, +377-tel kezdődő, emelt díjas számok mögött csalók állnak, akik azt akarják elérni, hogy visszahívd őket, vagy küldj nekik SMS-t. A szakértők szerint egyiket sem szabad megtenni, hacsak nem tartózkodik az adott országban rokonod, ismerősöd, akinek a hívását várod.

 

A csalók bevétele ilyen esetekben ugyanis a visszahívásokból származik: a pénzt az emelt díjas hívások után be tudják gyűjteni. Annak érdekében, hogy ezek a hívások minél tovább tartsanak, nem egyszer automata fogadással vagy a vonal megszakadását jelző hanggal húzzák az időt.

 

Mi történik, ha fogadod a hívást?

 

Ha esetleg mégis felvennéd a telefont, nem kell aggódnod: csak akkor vonhatnak le pénzt, ha visszahívod őket, vagy SMS-t küldesz az adott számra. Tehát ha csak fogadod az ilyen hívást, nem lehet költséged, nem történik semmi.

 

Ezeket a hívásokat

  • számítógéppel indítják,
  • sok embert keresnek fel egyszerre
  • maga a „beszélgetés” rövid idejű, hogy a tárcsázott félnek lehetősége se legyen fogadnia a hívást.

 

A cél minden esetben a visszahívás, és nem az, hogy felvedd a telefont.

 

Többször is előfordult már ilyen

Korábban már többször is volt rá példa, hogy ehhez hasonló csalási hullám érte el Magyarországot. Ezek az úgynevezett “wangiri” hívások. Ez a kifejezést arra szokták használni, amikor csalók nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat kezdenek azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

 

A legjobb, ha egyáltalán fel sem veszed ilyenkor a telefont. Szintén jó megoldás lehet, ha felkeresed a mobilszolgáltatódat, és kéred a telefonszám blokkolását, vagy te magad tiltod le.

Ajánlott tartalmak