Ezért fontos a naptej

Dátum: 2019.07.01.
Kategória: Ajánló

Sokan csak legyintenek rá, pedig a naptej az egyik legfontosabb kellék nyáron, és nem csak a strandoláshoz.

Azt már reméljük te is tudod, hogy naptej nélkül nem szabad napozni. De egyes bőrgyógyászok szerint még ha az utcán sétálsz, akkor is érdemes bekenni magadat, hiszen a nap rettentő erős és bizony percek alatt leéghetsz, ha nem vigyázol.

 

Szóval akkor mikor kell naptejet használni?

A bőrgyógyászok szerint mindig. A napégés ugyanis nemcsak fájdalmas, de veszélyes is. A legjobban két módon tudsz védekezni ellene: vagy egyáltalán nem mész a napra, vagy pedig alaposan bekened magad naptejjel.

 

A napégést az UV-B sugarak okozzák, leginkább a nap közepén, ezért sem tanácsos a déli órákban napra menni. Az UV-A sugarak a bőrgyógyászok szerint a bőr öregedésében játszanak szerepet, és ezek is növelhetik a bőrrák kialakulásának kockázatát is.

 

7 teáskanál szabály

Több felmérés is azt mutatja, hogy sokan nem megfelelően használják a naptejet: kihagynak olyan részeket, mint a fül, és sokszor túl kevés krémet visznek fel a bőrre.

 

A legjobb, ha betartod a 7 teáskanál szabályt. Ez azt jelenti, hogy lábanként és kezenként egy-egy teáskanálnyi krémet viszel fel: egy a hasra és a mellkasra, egy a hátra, egy az arcra és a nyakra.

 

Két óránként pedig célszerű újrakenned magad. A bőrgyógyászok viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy egy naptej sem véd a végtelenségig, még akkor sem, ha folyamatosan újrakened magad. Ezért érdemes a nap nagyrészét az árnyékban tölteni, így a bőröd is fellélegezhet.

 

Tényleg vízállóak?

Egy teszt során azt vizsgálták, hogy ha egy 30-as faktorszámú naptejjel bekenve úszik egy keveset az ember a vízben, majd kifekszik a napra, akkor mekkora védelmet kap.  Néhány naptej sajnos nem szerepelt túl jól, pedig vízállónak hirdették magukat, mégis 59 százalékkal csökken a fényvédő képessége miután vízzel érintkezik.

 

A tanulság: mindig figyelj oda, hogy miután kijössz a vízből, újra kend be magad naptejjel, mert előfordulhat, hogy már nem úgy véd, mint előtte.

Ajánlott tartalmak