Kategória: Érdekesség

Manapság már szinte bármit el lehet adni a hírességek oldalaira tett hirdetésekkel vagy youtuberek ajánlásával.

Az influencerek, azaz a véleményvezérek lehetnek akár bloggerek, youtuberek vagy befutott sztárok is. Tulajdonképpen ők a márkák reklámarcai.

 

A véleményvezérek szerepe

Manapság már mindenki használ legalább egy közösségi média felületet, gondoljunk csak a Facebookra vagy az Instagramra. Ezeken a felületeken pedig rengetegszer találkozhatunk azokkal a befolyásolókkal, véleményformálókkal, vagyis az úgynevezett influencerekkel akik segítenek egy adott cég termékeit népszerűsíteni.

Ma már minden második ember sztár akar lenni a digitális világban. Ha pedig valakinek sikerül néhány százezer vagy millió követőt szereznie akár Instagramon, akár a YouTube-on, máris felfigyelnek rájuk a márkák. A nagyvállalatok pedig versenyeznek a legnépszerűbb véleményvezérekért.

 

Bloggerek, vloggerek

A márkák ma már nem létezhetnek véleményvezérek nélkül. A bloggerek (akik interneten blogbejegyzéseket írnak) és vloggerek (akik a videók készítésében a királyok) együttműködnek a márkákkal. Például az utazási vloggerek a szállodákkal: bőröndökben hozzák a felszerelést, a videókamerát és őszintén elmondják a véleményüket a hellyel kapcsolatban. A véleményvezér követői pedig így értesülhetnek a cégek ajánlatairól.

 

Fel kell tüntetni, hogy hirdetés

Azonban ezt ne úgy képzeld el, hogy ezek a véleményvezérek csak posztolgatnak a termékekről, helyekről, hanem őket is kötik a szabályok. Nemrég figyelmeztették a celebeket, hogy ne felejtsék el reklám megjelöléssel ellátni a szponzorált, azaz támogatott posztjaikat és videóikat.

Bár kötelező, a véleményvezérek csupán 14 százaléka írja le egyértelműen, ha egy cég megbízásából készít „ajánlót” vagy mutat be termékeket. A többiek csak ritkán utalnak arra, hogy bizony üzleti alapon reklámoznak.

 

Ők a leghíresebbek

Magyarországon ők a legbefolyásosabb véleményvezérek: Kasza Tibor, Dancsó Péter, Szirmai Gergely, Rubint Réka, Viszkok Fruzsi, Hosszú Katinka, Sebestyén Balázs, TheVR, Istenes Bence, PamKutya.

Ajánlott tartalmak