• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Ezen a helyen még a rágót is betiltották  
Kategória: Zöld

Szingapúr Ázsia legtisztább, legzöldebb és legmodernebb városállama lett

 

Szingapúrban lépten -nyomon olyan kisebb csapatokkal lehet találkozni, amelyek tagjai seprűkkel és lapátokkal vannak felszerelkezve. Feladatuk az utcák tisztán tartása, sokan közülük pedig önkéntesek. 

„Tartsuk tisztán Szingapúrt!"

Lenne mit tanulnunk a szingapúriaktól: a „Tartsuk tisztán Szingapúrt!" kampány novemberben ünnepelte elindításának 50. évfordulóját. 

Az 1968-ban a tisztaság megteremtése érdekében elindított kezdeményezés az idők során folyamatosan megújult. A hetvenes és a nyolcvanas években például arra ösztönözték a helybelieket, hogy tartsák tisztán a vécéket, a gyárépületeket vagy a buszmegállókat. 

Az ilyen kezdeményezések célja kezdettől fogva az volt, hogy - a fejlődéssel párhuzamosan - élhetőbb hellyé varázsolják az ázsiai városállamot, az eredmények pedig önmagukért beszélnek: Szingapúrban a várható átlagos élettartam a korábbi 66-ról 83 évre emelkedett.

Miért ennyire fontos a tisztaság?

A forró klíma magas páratartalmú levegővel párosul, ezért fontos, hogy a háztartási szemetet gyakrabban szállítsák el, mint egy enyhébb éghajlatú országban. A szemét ugyanis különféle fertőzéseket és baktériumokat terjeszthet.

Furcsa törvények

A tisztaság fenntartása érdekében számos olyan törvény is született, ami elsőre furcsának tűnhet. Szingapúr többek között arról híresült el, hogy betiltotta a rágógumi importját, azaz a külföldről való behozatalát és azért is büntetés jár, ha egy nyilvános illemhelyen valaki nem húzza le maga után a vécét.

Az elmúlt ötven év szigorú rendelkezései megtették a hatásukat: az utcák mindenütt patyolat tisztán ragyognak.

A feladatok oroszlánrészét körülbelül 56 ezer utcaseprő és takarító végzi el, akik külföldi, illetve idősebb helyi munkavállalók. Munkájukat viszont több ezer önkéntes is segíti.

Ajánlott tartalmak