• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Ezeket a szakmákat nem fenyegetik a robotok!  
Kategória: Érdekesség

Több olyan szakma is létezik, ahol nem lehet robotokkal helyettesíteni az embereket. Melyek is ezek pontosan?

Biztos te is láttál már olyan filmeket, ahol a robotok, akik nagyon is intelligensek, átveszik az uralmat az emberek felett. A filmekben általában erős túlzással ábrázolják a mesterséges intelligencia uralmát, ugyanakkor szakértők szerint a jövőben több olyan munka is lesz, amit már a robotok fognak végezni az emberek helyett.

A kutatók úgy gondolják, hogy robotokkal és számítógépes programokkal a könnyebb fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljesen, például egyre több bevásárlóközpontban a kasszások feladatait már nem emberek, hanem önműködő, „okoskasszák” végzik el.

Pánikra ugyanakkor semmi ok, nézzük pontosan melyik szakmák azok, amelyeket nem fenyeget a robotizáció!

 

Séf

Az emberek mindig is élvezni fogják az ételek nyújtotta ízélményeket. Egy robot nem tudná kombinálni a kézi ügyességet és a kreativitást, nem tudna új menüket kitalálni.

Marketing, kommunikáció-tervezés

Például a tervezői szakma, ahol szavakkal, képekkel és ötletekkel dolgoznak, nagy valószínűséggel túléli az automatizálást, mivel egy robot nem képes kreatívan gondolkodni, új ötletekkel előrukkolni.

 

Egészségügyi szakemberek (orvos, ápoló)

Ezt a feladatkört a gépek még jó ideig nem fogják átvenni, mivel ebben a szakmában az emberekre van szükség, akik például képesek az együttérzésre.

 

Oktatás (tanárok)

A tanárokra mindig is szükség lesz, hiszen egymástól könnyebben tanulnak az emberek, mint például csak egy online program segítségével.

 

Szállítás

Az elmúlt években sok szó esett arról, hogy a futárok helyett esetleg drónok végezzék a házhoz szállítást. A vezetők szerint azonban emberekre van szükség a tervezés és a vezetés tekintetében is.

 

Kutatás

Egy gép csak kódokkal tud kutatni, egy ember azonban képes megtalálni azokat az összefüggéseket, amik rejtve maradnak a robotok előtt.

Ajánlott tartalmak