• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Ezeket a nyelveket tanulják ma a legtöbben!  
Kategória: Érdekesség

Mutatunk neked egy fantasztikus térképet, amelyen láthatod, hogy a világ melyik országában, melyik idegen nyelvet tanulják a legtöbben. Az egész olyan, mintha egy kis történelmi utazást tennénk.

Azt biztosan gondoltad, hogy a legtöbben angolul szeretnének megtanulni, de mi a helyzet a többi nyelvvel?

A spanyol és a francia népszerű

Tanulságos megnézni, hogy melyik nyelvet választják másodikként az angol anyanyelvűek. Az Egyesült Államokban a spanyolt, nem véletlenül. Közép- és Dél-Amerikában zömében spanyolul beszélnek, Brazília a kivétel, ott portugál a hivatalos nyelv. Hogy miért?

A történet még a spanyol és portugál gyarmatosítási versengés idejére vezet vissza. Az újonnan felfedezett területekről 1494-ben úgy állapodott meg Spanyolország és Portugália, hogy Brazília a portugál érdekövezethez tartozott.

A spanyol nyelv népszerűsége azért is töretlen, mert az Egyesült Államokban sok spanyol ajkú család él.

Vissza a múltba!

De ha tovább megyünk a térképen, egy másik gyarmatbirodalmi harc nyomait is láthatjuk. Kanadáról van szó, ahol az angol és a francia is hivatalos nyelv. Ez annak köszönhető, hogy francia és brit gyarmatosítók is érkeztek Kanadába, az új területekért az úgynevezett hétéves háborúban vívtak meg. Ennek lezárásaként 1763-ban a franciák ugyan elvesztették az észak-amerikai gyarmataikat, de a nyelv használata megmaradt.

A francia nyelv szeretete egyébként az afrikai és ázsiai korábbi francia gyarmatokon is tovább él, sőt, Ausztráliában is franciául tanulnak a legtöbben.

Afrika térképén láthatsz egy kis német „foltot”, ez Namíbia, amely német gyarmat volt, most is sok német lakik ott, a történelem tehát itt is visszaköszön.

Európa talán a legérdekesebb a nyelvtanulás szempontjából. Láthatod, hogy a Balkán-félszigeten és Közép-Európában még mindig erős a német nyelv befolyása. 

Mi a helyzet nálunk?

Magyarországon a második világháború előtt a német volt a kötelező nyelv az iskolákban, és a gimnáziumokban latint és ógörögöt is tanultak a diákok. Történelemből valószínűleg már vettétek II. József király nyelvrendeletét (1784), amely a latin helyett a németet tette meg hivatalos nyelvvé.

A második világháború után sokáig az orosz volt a kötelező idegen nyelv az iskolákban, és 1990 körül változott úgy a helyzet, hogy eltörölték a kötelező oroszt, és az angol (és mellette a német) lett a legnépszerűbb idegen nyelv. (A térkép a Duolingo nyelvtanuló program felhasználói alapján készült.)

 

 

Ajánlott tartalmak