Kategória: Pénzügyeink

Belegondoltál már abba, mely országok gazdasága a legnagyobb a világon? Az alábbi ábrán mutatjuk:

 

Az Egyesült Államok a legnagyobb és legerősebb gazdaság ma a világon, de nem sokkal marad el tőle a legnépesebb országnak számító Kína. A következő két évtizedben Kína gazdasága a gyors növekedés miatt várhatóan megelőzi az amerikait. 

Harmadik helyen áll Japán, amely főként a magas színvonalú iparával hódít a világban, gondolj csak a japán autókra (például a Toyota, a Honda és a nálunk nagyon népszerű Suzuki).

Amint látod, az ázsiai országok szerepe sokkal nagyobb, mint korábban, főleg India és Indonézia gazdasága erősödik nagyon gyorsan. Korábban már írtunk neked arról, hogy Dél-kelet-Ázsia a legnépesebb terület az egész világon, nyilván ennek is nagy szerepe van abban, hogy ezek az országok többet tudnak termelni. India és Kína lakossága együttesen 2,6 milliárd fő, ami a Föld egészéhez képest közel 35 százalék.

Európa szerepe is óriási: a kontinensünkön Németország a legerősebb, ők adják el a legtöbb árut/szolgáltatást külföldön (vagyis exportálnak).

A volt gyarmattartó nagyhatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Spanyolország) szerepe ugyan csökkent, de még mindig nagyon erősnek számítanak a világgazdaságban.

Magyarország nincs a legnagyobb európai gazdaságok között. Mi a "rest of the world", vagyis a "fennmaradó rész" kategóriában szereplünk.

A szomszédos országok közül Ausztriát láthatod még a világtérképen.

 

Ajánlott tartalmak