Kategória: Pénzügyeink

A következő esetek a legnagyobb vállalati bukásokat mutatják be, egész pontosan azt, hogy mi is vezethet egy nagy cég összeomlásához.

Vajon mi vezethet ahhoz, hogy egy óriási vállalat, ami ráadásul régóta működik hirtelen lehúzza a rolót? 

Egy vállalat csődje bekövetkezhet piaci okok (pl. nincs elég vásárlójuk), nem megfelelő vezetés (pl. rossz döntéseket hoznak az igazgatók), vagy akár csalások miatt.

Képzeld, a következő esetek között van olyan is, ahol egyszerre több dolog is a cég összeomlásához vezetett!

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a listába, tisztázzuk, hogy mit is jelent a vállalati csőd, és ha végül csődbe kerül egy vállalkozás, akkor az már egyértelműen a végét is jelenti-e?

Mi is az a vállalati csőd?

A vállalkozások életében a csőd egy olyan helyzet, amikor a vállalkozás fizetésképtelen, a kötelezettségeit egyáltalán nem vagy csak jelentős késéssel tudja teljesíteni. Magyarul nem tudja kifizetni a dolgozók bérét, a számláit, más cégek felé túl sok a tartozása vagy a bankok felé túl sok az adóssága.

A csőd nem jelenti automatikusan a vállalat megszűnését, mivel a hitelezőkkel meg lehet állapodni, így a vállalkozás akár tovább is működhet. 

Ilyenkor általában egy új vezetőt kap a vállalat, és a cég működése átalakul, megpróbálják menteni a még menthetőt. Sokszor egy másik vállalat felvásárolja és tovább viszi a céget vagy márkanevet. Természetesen ilyenkor olcsón lehet egy céget megvenni, mert vállalni kell az adósságok kifizetését is.

A leghíresebb példák

A Lehman Brothers Holdings volt a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank az USA-ban a 2008-as csődje előtt. Eredetileg egy kis vegyesboltként indult a vállalkozás, de a 20. században a társaság már banki tevékenységet végzett. A bank csődjét közvetlenül az okozta, hogy nem tudta kifizetni a Bank of America és Barclays Bank felé a tartozásait. Igazából olyan értékpapírokat vett sok éven keresztül, amelyekről később kiderült, hogy nem érnek semmit.

Az amerikai General Motors 2008-ban a világ második legnagyobb, és az USA legnagyobb autógyártójaként csődbe jutott, ugyanis rengeteg adóssága volt. A GM végül állami támogatással megmenekült és ma is működik. Az államnak azért kellett megmenteni a gyárakat, hogy ne kerüljön utcára több százezer ember, akiknek megélhetést biztosított a GM.

Az Enron csődje talán az egyik legismertebb vállalati csőd a világon, mivel a vállalatnál rengeteg volt a csalás, amit ráadásul évekig nem vettek észre. A cég volt a világ egyik vezető villamosenergia-, földgáz-, papírgyártó vállalata, valamint a hírközlési piacon is tevékenykedett.

A Bre-X cégcsoport illetve annak leányvállalata ásvány és nemesfém bányászati cég volt. A cég összeomlásáról még filmet is készítettek 2 évvel ezelőtt! Több aranymintát is meghamisítottak és miután a csalás kiderült, a cég árfolyama összeomlott. Ez azt jelenti, hogy többé senki nem akart ettől a vállalattól részvényt vásárolni.

A csalások elkerülése érdekében a cégeknek úgynevezett mérleget kell készíteniük és nyilvánosságra hozniuk minden évben. Ez azt jelenti, hogy le kell írniuk, hogy mennyi kiadásuk és bevételük volt, és termeltek-e nyereséget. 

 

Ajánlott tartalmak