Kategória: Aktuális

Pusztán két hétig tart a dél-koreai pjongcsangi téli olimpia, de minden egyes napja egy vagyonba kerül. De nézzük az olimpiai versenyszámokat!

Elkezdődött a téli olimpia a dél-koreai Pjongcsangban, ezért gondoltuk, összeállítunk egy kis szótárt neked a versenyszámokról. Nézzük, melyik olimpiai szám pontosan mit is jelent. 

Műlesiklás: ezer méter lefelé

Kezdjük a legismertebbel, a műlesiklással, ahol a férfiaknál a pálya szintkülönbsége 800-1100 méter, a nőknél pedig 500-800 méter. Vagyis ennyi a különbség az indulási szint és az érkezési szint között! 
A legfontosabb szabály, hogy a versenyzők nem hagyhatják el a pályát, idegen segítség nélkül, felcsatolt sível kell megtenniük az adott távot. 
A versenyzőnek valamennyi számban úgy kell a pályán végigmennie, hogy minden irányjelző kapun áthaladjon. Kapu kihagyásáért a versenyzőt kizárják, de a kaput tartó póznákhoz hozzá lehet érni.

Bob, curling, síakrobatika

A bobot biztos ismered: a startnál a versenyzők belökik a bobot, majd egyesével beszállnak és igyekeznek minél kisebbre összegörnyedve, minél gyorsabban a célba érni. A kettes bob kormányosból és fékezőből áll.


A curling számunkra újnak tűnhet, valójában egy nagyon régi, több száz éves sportág.
A harminc centi átmérőjű, tizenegy és fél centi magas, majdnem húsz kilós "követ" kell az egyik játékosnak a jégen egy koncentrikus körökből álló cél közepéhez minél közelebb lökni.
Eközben másik két társa a seprűvel "melegíti" a jeget, míg negyedik társuk a célnál elhelyezkedve hangos utasításokkal segíti az irányítást.

A síakrobatika nagyon látványos. A Mogul nevű számban, ami buckát jelent, a versenyzők folyamatosan haladnak lefelé, és a több, apró buckával ellátott pályán különböző figurákat mutatnak be. Az ugrásnál hosszú nekifutás után, egy szinte derékszögű sáncról elugorva szaltóznak, pörögnek. Minden versenyző két ugrást mutat be.

És az összes többi...

A gyorskorcsolya, a jégkorong, a műkorcsolya, a sífutás, a síugrás, a snowboard, a szánkó mind-mind ismerős lehet neked.

De vajon melyik a kedvenced?


A dél-koreai olimpia két hétig tart, de olyan sokat kell a megrendezésére költeni, mint egy kisebb ország egész éves gazdasági termelése. A mostaninál csak az előző, vagyis a 2014-ben Oroszországban, Szocsiban megrendezett olimpia került többe.


(forrás: sportmegoldások)

Ajánlott tartalmak