Érdekességek Albert Einstenről

Dátum: 2019.06.12.
Kategória: Érdekesség

Összegyűjtöttünk pár kevésbé ismert tényt a 20. század legnagyobb tudósáról.

A 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója 1879-ben született. Albert Einstein, a relativitáselmélet és a modern fizikai világkép megalkotója, minden idők egyik legzseniálisabb természettudósa volt. Intelligenciája és bölcsessége az egyik legnagyobb ikonná tették. Következzen pár kevésbé ismert tény a zseniről!

 

Nem bukott meg matekból

Bár elterjedt az a tévhit, hogy Einstein iskolásként megbukott matematikából, ez hamis, pont ellenkezőleg: nagyon jó volt a fizika és matematika tantárgyakban.

 

Csak későn kezdett el beszélni

A gyerek Einstein viszonylag későn kezdett el beszélni. Egészen hét éves koráig alig-alig hallották megszólalni.

 

A legjobb gondolatai egy év alatt születtek

Einstein 1905-ben négy olyan tudományos cikket is publikált, amelyek jelentősen hozzájárultak a fizika tudományának fejlődéséhez. A négy cikk közül az egyikért később még a Nobel-díjat is megkapta.

 

Túsztárgyaló volt

Az első világháború után Németországban pár diák túszul ejtette a Berlini Egyetem több professzorát. Einsteint nagy tisztelet övezte az egyetemen, így őt is felkérték a tárgyalásra. Végül sikeresen megoldották a helyzetet.

 

Nobel-díjának összegét első feleségének ajánlotta fel

Einstein csak úgy válhatott el a feleségétől, hogy köteleznie kellett magát arra, ha egyszer elnyeri a Nobel-díjat, a vele járó pénzösszeget volt feleségének adja. Erre 1922-ben sor is került.

 

Felkérték, hogy legyen Izrael elnöke

A fizika területén elért eredményein kívül Einstein a politikai nézeteiről is híres volt. Egész életében a háború ellen volt. 1952-ben az izraeli kormány felkérte, hogy legyen Izrael második elnöke. Einstein végül az idős korára hivatkozva nemet mondott a felkérésre.

Ajánlott tartalmak