• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Ennyire értenek a pénzügyekhez a felső tagozatosok  
Kategória: Pénzügyeink

Megvizsgálták a felső tagozatosok pénzügyi tudását, és meglepő eredmények születtek.

A Pénziránytű Alapítvány felmérésében egy tesztet kellett kitölteniük a felső tagozatos diákoknak, amiből kiderült, mennyire vannak tisztában a pénzügyekkel.

 

Jobban tudják, mint a szüleik?

 

Meglepő eredmény született: a diákok számos területen jobbak, mint a szüleik korosztálya. Például jobban beosztják a pénzüket, és jól ismerik az árakat is. Ezen kívül örömmel tesznek is azért, hogy némi pluszpénzhez jussanak. Szívesebben készítenek házilag uzsonnát vagy ajándékot, minthogy pénzért vegyenek.

 

Másrészt azonban a gyerekek nehezebben állnak ellen a csábító reklámoknak, a sok szórakozási lehetőségnek. A zsebpénzből sokan költenek szórakozásra, trendi cuccokra, vagy arra, ami megtetszik nekik. Emiatt pedig sokszor kerülnek „pénzügyi zavarba” és nem mindig tudják felidézni, hogy mire is költöttek pontosan.

 

Játszva tanulás

 

Rengeteg kutatást végeztek már a pénzügyi tudatosság terén, és többek között megállapították, hogy pénzügyi ismeretterjesztő programokra nagy szükség van. Ezért a 7-8. osztályos gyerekek számára ebben az évben például mobilokon elérhető ingyenes oktatójátékot fejlesztett ki az alapítvány. Ennek a címe: Küldetések a pénz világában, és a mindennapi pénzügyek megértéséhez ad segítséget.

 

A játék 12-15 éves gyerekeknek szól. A Pénzügyi Hősképzőbe lépve pénzügyi- gazdasági küldetések teljesítésével kaphatsz küldetéspontokat, rövidítve kápékat. Ha játszani szeretnél, először regisztrálj, válassz saját játékos karaktert, és adj nevet saját hősödnek.

 

Először egy romos hősképzőbe érkezel, majd a feladatok teljesítésével szebbé varázsolhatod az épületet, így eljuthatsz a pénzügyi hősök világába.

 

A tíz küldetésen belül számos kisebb játékos feladat vár. A kihívások lehetnek kvíz jellegűek, számolósok, vagy halmazba rendezős feladványok is.

 

A megszerzett pontokat pedig felhasználhatod közösségi élményekre, felajánlhatod jótékony célra, vagy akár értékes ajándékokra is elköltheted.

Ajánlott tartalmak