Kategória: Pénzügyeink

Kiderült, hogy mennyi pénzt keresnek a magyarok, és mennyivel nőttek a bérek.

Az úgynevezett bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, ami 10 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

 

Bruttó, nettó?

 

Hogy is van ez a bruttó és a nettó átlagkereset? Az úgynevezett bruttó fizetésekből még le kell vonni az adókat, a betegség esetére fizetendő biztosítást, na és a későbbi nyugdíjakra a kötelező előtakarékosságot.

Ha ezeket levonjuk a bruttó fizetésből, akkor megkapjuk a nettó bért, vagyis azt, amit valójában kézhez kapunk vagy a bankszámlánkra utalnak.

A nettó átlagkereset tavaly 215 500 ezer forint volt, a bruttó 324 100 forint. Tehát a bruttó fizetésből még elég sokat kell levonni ahhoz, hogy megkapjuk azt az összeget, amit ténylegesen kézhez kapunk.

 

Nőtt az átlagkereset

 

Tehát, tavaly szeptemberben a bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, ami 10,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Hiába a jövedelem növekedése, sok család mégsem érez könnyebbülést. A sárga csekkek, azaz a számlák befizetése, a nagy bevásárlások és a nem tervezett egészségügyi kiadások után nem sok pénz marad a magyarok zsebében.

 

Nemrég írtunk arról, hogy mennyi az átlag magyar lakos szabadon elkölthető „zsebpénze”, vagyis, hogy mennyi pénz megy a kötelező kiadásokra, és mennyi pénz marad a számlák után.

 

Tavaly a magyar lakosság egy főre jutó havi kiadása átlagosan körülbelül 83 ezer forint volt. Tehát ennyi pénz megy el havonta átlagosan például az élelmiszerre, ruhákra, a lakásfenntartás költségeire, egészségügyi kiadásokra és közlekedésre.

 

Ha minden kötelezőt kifizet egy magyar ember akkor havonta átlagosan 132 700 forintja marad. Ha pedig egy 31 napos hónapot veszünk, akkor a számítások szerint napi 4280 forintot tud magára költeni egy átlagos magyar ember.

Ajánlott tartalmak