Eltűnt nevezetességek nyomában

Dátum: 2019.06.10.
Kategória: Ajánló

Nehéz elképzelni, hogyan tűnhet el egy egész város, ám a történelem során nem egy település vált eggyé a földdel.

Volt olyan város, amelyet egy földrengés semmisített meg. Volt, amelyet a dzsungel nyelt el. Bármi legyen is az oka, az elsüllyedt városok feledésbe merültek, csak évszázadokkal (vagy évezredekkel) később fedezték fel őket újra. Ezek romvárosok mára pedig több millió turista kedvelt célpontjaivá váltak.

 

Memphisz

Memphisz ma a Világörökség része, egykor pedig a világ legnagyobb települése volt. Memphiszt Kr. e. 3100 környékén Ménész uralkodó alapította. A hatalmas város igazi erőd volt, ahonnan a fáraó a Felső-Egyiptomtól egészen a Nílusig húzódó vízi és szárazföldi kereskedelmi útvonalakat irányította és ellenőrizte. A várost végül emberi hanyagság tüntette el a föld színéről. Történt ugyanis, hogy a Nílus gátjai átszakadtak, és a víz áradáskor iszapot hordott az egykori fővárosra.

 

Knósszosz

Valószínűleg az iskolában már biztosan hallottál Knósszoszról, Minószról, az uralkodóról, a labirintusba zárt bikafejű és szüzekkel táplálkozó Minótauruszról, az őt legyőző hős Thészeuszról, és Ariadnéről, aki fonalával mentette ki az útvesztőből szerelmesét. Sokáig mindenki azt hitte mindez csak legenda, ám egy angol régész megvásárolta azt földet

ahol az ősi város elhelyezkedését sejtették. A régész pedig egy hatalmas palota maradványaira bukkant.

 

Karthagó

Az ókori föníciai városban punok laktak. Karthagó volt a római birodalom legveszedelmesebb ellensége: a kathagói hadvezérnek, Hannibálnak majdnem sikerült elpusztítania Rómát. Miért pusztult el a virágzó település? A rómaiak végül eltörölték a föld színértől.

 

Machu Picchu

Machu Picchu az egykori inka birodalom fontos városa volt. 1450 körül építették, és 1570 hagyták sorsára. A város szinte teljesen láthatatlan volt: teraszos földek vették körül és természetes források segítették az ott lakók életét. A város így évszázadokon át elrejtőzött az Urubamba-völgyben, a kíváncsi szemek elől. 1911-ben aztán egy hawaii történész rábukkant, azóta pedig az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont.

Ajánlott tartalmak