• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Eltűnhet az iskolákból a cukros üdítő  
Kategória: Érdekesség

Egyre több iskolában egyre több kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú italt lehet kapni.

Az egyik legnagyobb gyártó, a Coca-Cola már több mint tíz éve csak ásványvizet, és magas gyümölcstartalmú gyümölcslevet árusít az általános iskolákban. Most pedig úgy döntöttek, kevesebb cukros üdítőt adnak a középiskolákba is.

 

Mi is az a kalória?

 

Ha netán elfelejtetted volna, mi is az a kalória, segítünk felfrissíteni az emlékezeted. A kalória az energia mértékegysége. A tested egyrészt elraktározza, másrészt üzemanyagként elégeti a kalóriát.

 

Ha túl sok kalóriát fogyasztasz, könnyebben meghízhatsz. Az elraktározott kalória ugyanis zsírrá alakul, amiből egy bizonyos mennyiségre szükségünk van, de a túl nagy mennyiség már könnyedén az egészség rovására mehet. Ezért szokták a diétázók számolgatni, mennyi az egyes ételek kalória-értéke.

 

Átlagosan elmondható, hogy az ember napi szükséglete 1000–2000 kalória között van, de ez emberenként változó, mivel számos dologtól függ. A férfiak kalóriaigénye például kicsivel több, mint a nőké, és figyelembe kell venni, hogy ki mennyit mozog, milyen munkát végez.

 

Mi várható az iskolákban?

 

2019-től kizárólag kalóriamentes vagy alacsony kalóriatartalmú italokat árusít a Coca Cola az európai középiskolákban. Ez a változás több mint 40 millió fiatalt érint Európában, a kontinens mintegy 50 000 középiskolájában.

 

A világ legnagyobb italgyártója ma már több mint 90-féle alkoholmentes italt kínál fogyasztóinak: többek között szénsavas üdítőitalokat, ásványvizeket, ízesített vizeket, gyümölcsleveket, jeges teákat, sportitalokat.

Ajánlott tartalmak