• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Elektronikus jelek, avagy az utcazenészek is haladnak korral  
Kategória: Érdekesség

“Érintős?” 

Hallhattátok már sokat ezt a kérdést különböző boltokban ahol a szüleitek, esetleg ti vásároltatok junior bankkártyátokkal. Egyre elterjedtebb ugyanis a contactless, érintésre működő bankkártya használata a világon.

Az alap ötlet abból származik, hogy leegyszerűsítse a fizetés módját, és egy sima érintéssel ki lehessen fizetni a megvásárolt termékeket: kártya bedugás, pin-kód megadás nélkül.

 

Eddig talán semmi újat nem tudtál meg.

(Vagy mégis? :) ) Van itt még egy kis érdekesség! Amíg Magyarországon csak terjed ez a fizetési mód, Londonban már utcazenészek is ilyen formájú pénzadási lehetőségen munkálkodnak. Mármint, hogy érintéssel tudjunk pénzt adni a kártyánkról a sarki gitárosnak, ha éppen tetszik, amit penget.

 

Londonról azért érdemes tudni, hogy pezsgő utcazenei élete van. Gitárosok, fúvósok, dobosok, de akár egész bandák jelennek meg utcasarkokon és tereken, hogy különféle zenei stílusokban kápráztassák el az éppen arra járókat. Még az sem ritka, hogy a metró aluljárókban állítanak fel egy kis színpadot maguknak. Természetesen az előttük lerakott nyitott gitár tartókba és kalapokba is bele lehet dobni pénzt, ha elnyeri tetszésünket a játékuk. Ezzel tudjuk támogatni további művészi megnyilvánulásukat.

 

Ami viszont most érdekesebbé teszi

ezt a fajta adakozást, hogy már érintős kártyával is meg lehet majd tenni ugyanezt a közeljövőben. A jelenleg kipróbálás alatt lévő projekt lényege, hogy ilyen módon is segíteni lehessen az utcai zenészeknek. A projekt keretében a zenészek olyan leolvasó eszközöket szerezhetnek be, amivel az általuk megadott összeget tudják az arra járók kifizetni nekik. Így nem kell az apró pénzt a végén egy kupacba tárolni, és a járókelőknek sem kell sokat gondolkodniuk, hogy mennyivel támogassák a lehetséges jövőbeli sztárok pályafutását.

 

Ti jó ötletnek találjátok ezt az újítást?

Ajánlott tartalmak