Kategória: Pénzügyeink

Az internetes vásárlás során vannak a legnagyobb veszélyben a bankkártyák.

Az egyik legfrissebb felmérés szerint átlagosan valamivel több mint 12 ezer forinttal károsítottak meg bennünket internetes bűnözők idén az első negyedévében.

 

Van, amikor könnyű dolga van a csalóknak

Ha a bankkártya csalók kezébe kerül, nincs nehéz dolguk: a kártyák nagy része ma már érintőkártya, és 5 ezer forint alatti vásárlásoknál nincs is szükség a pin-kódra. Ilyenkor senki sem tudja ellenőrizni, hogy a kártya a jogos tulajdonosánál van-e.

 

Szerencsére a problémán már dolgoznak a szakemberek, szeptember 14-től már biztonságosabb lett a rendszer. Az úgynevezett PSD2-szabályok bevezetése miatt már az 5 ezer forint alatti tranzakcióknál is kérni fogják a pin-kódot.

 

Mi derült még ki a felmérésből?

  • Nem a bankautomata lopja el az adatainkat, a legtöbb visszaélés az interneten történik.
  • Az idei első negyedévben több mint 14 ezer alkalommal fordult elő, hogy egy magyarországi kártyával csalók vásároltak, a kár pedig megközelítette a 330 millió forintot.
  • A csalás elkövetéséhez a bankkártya adataira van szükség, a kártyaszámra, a lejárati dátumra és az úgynevezett CVC-kódra, amely a kártya hátlapján látható. Aki ezeket tudja, szabadon költhet az interneten a kártyával.
  • A szélhámosok főleg a „nem biztonságos honlapokon” keresztül szereznek kártyaadatokat.
  • Külföldön többet csalnak: a csalások legnagyobb része külföldi kereskedőnél vagy annak az internetes oldalán történt.
  • A magyar honlapokon lényegesen kevesebben vásárolnak törvénytelenül megszerzett kártyaadatokkal.
  • Ha megtörtént a baj, az okozott károkat szerencsére általában nem a kártyabirtokosok viselik, azaz nem a pórul járt kártyatulajdonosnak kell visszafizetnie a csalók által elherdált pénzt.

 

Mit kezdenek a bűnözők az ellopott bankkártyaadatokkal?

A bűnözők számára valószínűleg az a legjobb megoldás, ha eladják az adatokat más csalóknak a dark (sötét) weben. A dark webet csak a megfelelő keresővel lehet elérni, amely titkosítja az adatokat. A dark weben sok a törvénytelen tartalom, de a hatóságok mára kiemelt figyelmet fordítanak erre a helyre.

 

Ajánlott tartalmak