Kategória: Aktuális

Főleg akkor, ha kirándulni mész, mindenképp tegyél óvintézkedéseket, nehogy megcsípjen a kullancs.

A kirándulók és a szabadba kimozdulók számára egyre nagyobb terhet jelent a kullancsveszély. A parkokban, erdőkben és kertekben is találkozhatsz ezekkel a szívós élőlényekkel. A megelőzés ugyanolyan fontos, mint az, mit teszel, ha már megcsípett.

 

Megelőzés

  • A kullanccsal különösen fertőzött területek kerülése. Kerüld a bozótos részeket és környéküket.
     
  • Öltözz úgy, hogy a kullancs bőrhöz jutásának lehetősége minél kisebb legyen. A nadrágot tűrd be a zokniba, az inged a nadrágba és hogy a mászó kullancs minél jobban észrevehető legyen, világos ruházatban érdemes útra kelni.
  • Kullancsriasztó szerek. Bár ezeknek a hatásuk viszonylag rövid ideig tart, de a szabad bőrfelületeken (a nyak, csukló, derék és boka környékén) egészen hasznos lehet.
  • Végül pedig, ha hazaértél, a test átvizsgálása a legbiztosabb módszer. A kullancs a napfénytől elzárt, vékonyabb bőrrel fedett, izzadt, nedves és melegebb területeket kedveli, így a tested átvizsgálása során az alsó végtagokat és a testhajlatokat nagyon alaposan nézd át.

 

 

Ha már megcsípett

Szakértő szerint, ha valaki kirándulás közben veszi észre a kullancsot, nem érdemes megvárnia, amíg hazaér, inkább azonnal - akár körömmel is - távolítsa el azt. A testben talált kullancsot azért kell minél hamarabb eltávolítani, mert a betegségek kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy mennyi idő telik el a csípés és az eltávolítás között.

Érdemes betérni a gyógyszertárba, ahol kapható kullancstesztet. A teszt azt mutatja meg, hogy az adott kullancs fertőzött-e a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal. Bár a teszt nem mutat 100 százalékos eredményt, jó kiindulópont lehet.

 

Ha a kullancs már mélyebben a bőr alá fúródott, akkor sem szabad kétségbe esni: irány a szakember, vagy a sebészet!

Ajánlott tartalmak