• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Egyre nagyobb szerep jut a sportturizmusnak  
Kategória: Sport

A sportturizmus legtöbb nézőt vonzó része természetesen a foci.

 
A sport és a turizmus sok közös vonással rendelkezik: kialakulásuk a szabadidő-eltöltésre vezethető vissza, mindkettőnél megfigyelhető az egyre nagyobb népszerűség, és az, hogy napjainkban egyre jelentősebb gazdasági hatást fejtenek ki. 
 

Mi is az a sportturizmus?

 
A sport fontos a turizmuson belül, a turizmus pedig jellegzetessége sportnak, ez logikus. A sportturizmus pedig a turizmusnak az a típusa, melyben a turisztikai célú utazás elsődleges motivációja a sport. 
 
A sportturizmus célja lehet valamilyen sporttal kapcsolatos esemény helyszínének, emlékeinek megtekintése is, például: sportmúzeum, stadion, hírességek csarnoka. 
 
Két fő, egymástól különböző ága van: egyik eleme a sportolók, résztvevők, versenyzők és edzőtáborok kiszolgálása, a másik pedig a szurkolók, érdeklődők (és családtagok) része.
 

A foci a legnépszerűbb 

 
A sportturizmus legtöbb nézőt vonzó és ezáltal legtöbb utazót megmozgató területe a foci. Biztos láttad a televízióban, nyáron volt Oroszországban a focivébé, amire csaknem ötmillió turista (ebből közel hárommillió orosz) érkezett. Ennek az ötmillió látogatónak majdnem fele Oroszország fővárosában, Moszkvában fordult meg, mivel a legtöbb mérkőzést ott rendezték.
 
A focin belül hasonló népszerűségnek örvendenek az Eb-k és a jelentős nemzeti bajnokságok (olasz, német, angol, spanyol) és a Bajnokok Ligája meccsei is.
 
Bár Magyarország nem rendelkezik még hasonló eredményekkel, érdemes megemlíteni, hogy a hivatalos adatok szerint a 2017. július végén Győrben megrendezett Ifjúsági Olimpia (EYOF) alatt körülbelül 3600 vendégéjszakát töltöttek el a város és környéke szállodáiban, és a 3600 résztvevő mellett körülbelül 80 ezren tekintették meg a sporteseményeket, ami szép teljesítmény.
 
 

Ajánlott tartalmak