• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Egyetlen madártojás miatt csúszik a hídfelújítás  
Kategória: Zöld

Amerikában 1 darab madártojás miatt csúszik egy hihetetlenül sokat érő híd felújítása. No de mitől olyan különleges az a tojás?

A kaliforniai San Franciscóban addig nem tudnak felújítani egy hidat, amíg ki nem kel a híd alatt élő kolibrifióka a tojásból.

A pici fészket és a benne lévő tojást nagyjából január végén fedezték fel, amikor elkezdődtek volna a munkálatok a Richmond-San Rafael hídon.

 

Az Anna-kolibri

 

Az állat Észak-Amerika nyugati részén, Kanada, az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó területén él. A természetes élőhelye főként trópusi erdők, száraz erdők, száraz szavannák, városi területek és vidéki kertek. Szóval elég sok helyen lehet velük találkozni.

Nektárral, virágporral és rovarokkal táplálkozik. Képzeld, az apró madarak mindössze néhány grammosak, tehát nagyon picik, de amerikai biológusok szerint nem zavartatják magukat, és zuhogó esőben is képesek a virágok előtt lebegve nektárt szívogatni!

Pókhálóval rögzítik különböző ágakhoz a csésze alakú fészküket, amelyet szárakból és tollból készítenek. Fészkében általában 2 tojás helyezkedik el, amelyen 14–19 napig kotlik a madár, míg ki nem kelnek a picik.

 

Törvény védi

 

Az Anna-kolibri fészkére a híd egyik oldalán találtak rá, nagyjából két tucatnyi fa egyikén, amelyeket ki akartak vágni a szakemberek, hogy szabaddá tegyék a területet a munkálatokhoz.

A kolibrit azonban a vándormadarakról szóló nemzetközi törvény védi, ami azt jelenti, hogy a fészeknek otthont adó fához egészen addig nem szabad hozzányúlni, amíg a fióka ki nem repül onnan! A szabályozással természetesen a vándormadarakat védik.

 

Nem lesz gond belőle

 

A több millió dolláros hídfelújítási tervért felelős bizottság szóvivője szerint a kolibritojás felfedezése miatt csak pár hetes csúszásban lesznek, ami nem fogja növelni a költségeket, mivel a munkások amúgy is sok feladatot el tudnak végezni a fióka kirepüléséig.

Ajánlott tartalmak