Kategória: Pénzügyeink

Van egy hely a világban, ahol olyan gyorsan elértéktelenedik a pénz, hogy egy bevásárláshoz több szatyornyi bankjegy kell. Hogyan oldják meg így a fizetést? Mobiltelefonnal!

Egyre több olyan fejlett országról hallhatsz, ahol már alig használnak készpénzt, a legtöbben kártyával vagy telefonos applikáció segítségével fizetnek. Sőt, Észak-Európában már akadnak olyan boltok is, ahol szintén egy telefonos programmal úgy vásárolhatsz, hogy ott már nincs is személyzet, a polcokról levett árut automatikusan a számládhoz csapják.

Raklapokon szállított pénztömegek

Azokban az országokban, ahol nagy a szegénység és gyorsan veszít értékéből a pénz, más okból ugyan, de szintén mellőzik a készpénzt.

Ilyen hely az Észak-Afrikában lévő Szomáliföld, amit Afrika szarván találhatsz. Ez az „ország” egy kifejezetten szegény államtól, Szomáliától vált le, és kezdett önálló pénzt nyomtatni. Ha esetleg láttad a Philips kapitány című filmet, tudhatod, hogy a világnak ezen a részén rengeteg a kalóz, amelyek a Közel-Kelet és Európa közötti hajókat támadják meg. Mindezt csak azért tesszük hozzá, hogy lásd: ezen a területen nemcsak nagy a szegénység, de alig működik az állam, és a többség nem tud írni-olvasni sem.

Mit is jelent az infláció?

Szomáliföldön a helyi pénz a szomáli schilling, amely olyan gyorsan veszít értékéből (vagyis inflálódik), hogy az emberek már szatyrokban viszik a pénzt egy közepes bevásárláshoz. Ha egy nagyobb összegű vásárlásról van szó, akkor pénzhalmokkal kell közlekedni, raklapokkal szállítják a pénzkötegeket.

Ebben a helyzetben két vállalat kitalálta, hogy bevezetik a mobiltelefonos fizetést. Természetesen dollár alapon, mert stabil pénzre van szükség. A rendszer azért is működik, mert nem szükséges hozzá internetelérés.

 

Sőt, az írni-olvasni nem tudó embereknek is elég egy olcsó mobilon egy néhány karakterből álló számsort beütni a telefonba. A fizetést úgy oldják meg, hogy a boltok egyedi kódokkal rendelkeznek, amelyre egy üzenetben át lehet küldeni a fizetendő összeget.

Ezek a kódok nem titkosak, hanem az üzletek jól látható helyre kihelyezik a saját falukra.

Tízből kilencen már mobillal fizetnek 

Az új fizetési módszer miatt vigyázni kell a mobilokra, mert ha ellopják, vagy elvesztik, akkor az azokon lévő pénz könnyen hozzáférhető.

Emiatt természetesen vannak olyanok is, akik ragaszkodnak a készpénzhez, ők továbbra is cipelik a bankó kötegeket.
A mobilos fizetés azonban olyannyira elterjedt, hogy tízből kilenc felnőttnek legalább egy SIM kártyája van. Sőt, a szomáliföldi cégek is mobilon keresztül küldik a pénzt az alkalmazottaknak.

A rendszer ma már annyira sikeres, hogy más afrikai országokban is elkezdték bevezetni. (forrás: origo.hu)

 

Ajánlott tartalmak