Kategória: Pénzügyeink

Japán ma a földkerekség egyik leggazdagabb országa, ahol az emberek nagyon takarékosak. A legtöbben azonban otthon, készpénzben őrzik a megspórolt pénzüket.

Biztosan emlékszel arra, amikor korábban olyan országokról írtunk neked, ahol már alig használnak készpénzt, sokkal inkább bankkártyát. Ilyennek számítanak az észak-európai országok, ahol a bankkártyák átvették az uralmat.

Sokat spórolnak

Ennek pont az ellenkezője tapasztalható Japánban. (Földrajzból tanulhattad más: Japán a Távol-Keleten található sziget, fővárosa Tokió.) A dolog furcsasága, hogy Észak-Európában és Japánban egyaránt sokat tesznek félre a lakosok, vagyis nem a takarékossággal van gond. Sőt, még abban sincs különbség, hogy egyik helyen sem kapnak magas kamatot a bankban tartott pénzük után. Ma ugyanis az egész világban nagyon alacsony a banki kamat, ezért sokan más befektetések után néznek.

Olyanok után, amelyek a bankban kapható 1-2 százalékos kamatoknál többet hoznak a konyhára. Ilyenek például a részvények, ingatlanok, de sokan az idős éveikre tesznek félre úgynevezett nyugdíjalapokban. 

Széfek tömkelege

A japánok viszont a készpénzben, a japán jenben bíznak, és a megtakarításuk több mint felét készpénzben tartják. Ez kimagasló arány. Képzeld el, hogyan lehet biztonságosan tárolni ennyi pénzt. Még az a szerencse, hogy Japánban nagyon alacsony a bűnözés, biztonságosnak számít az ország, így az emberek nem félnek attól, hogy ellopják az otthon tartott pénzüket. Rengetegen vásárolnak széfeket, amit otthon a falba rejtenek, és kóddal nyithatóak. Egyetlen országban sem adnak el annyi széfet, mint Japánban. (angol órákon biztos tanultátok, hogy a magyar széf szó jelentése az angol „safe”, vagyis biztonságos szóból ered)

A japánok egyébként különösen nagy gondot fordítanak arra, hogy minél több megtakarításuk legyen. Rengeteget dolgoznak, a világon talán a legtöbbet. Reggeltől estig, a legtöbb alkalmazott túlórázik, és a világon itt mennek szabadságra a legrövidebb időre. A dolgozók csak egy-egy hosszú hétvégét mernek megkockáztatni, mert félnek, hogy kirúgják őket az állásukból.

Japánt a szorgalom tette naggyá


A hosszú munkaidő és a készpénz tisztelete ugyanúgy a hagyományokon alapszik. Vagyis ezt látták a szüleiktől, és így nevelték őket. A megtakarított pénzük kis részét tartják bankban, illetve nyugdíjalapokban, sokkal kisebb arányban, mint más gazdag országokban. 

Japánt egyébként ez a szorgalom emelte a legnagyobb gazdaságok közé: a második világháborúban szinte teljesen lerombolták, a nulláról kellett kezdeniük mindent. Olajuk vagy más értékes ásványkincsük sincs, amiből megélhettek volna.

Az 1980-as évek végére pedig az egyik legnagyobb gazdaság lett Japán, ezt a mai napig „gazdasági csodaként” emlegetik. Nálunk főleg japán autókkal és háztartási cikkekkel találkozhatsz, ezekből exportálják a legtöbbet.

Ajánlott tartalmak