Kategória: Zöld

Olvad a jég a Himaláján.

Mi is az a Csomolungma?

Nem más, mint a Mount Everest. Ezen a néven talán ismertebb mindenki számára a Föld legmagasabb hegycsúcsa, ami egész pontosan 8848 - 8850 méter magas, és a Himalája hegység része. Folyamatosan megfigyelés alatt állnak ezek a területek. Az Exeteri Egyetem vizsgálataiból kiderül, hogy a Mount Everest egyre nagyobb részét népesítik be a növények, így a Himalája hegység már nem csak jég lakta terep. 

 

Mi lehet ennek az oka?

A megfigyelések szerint a globális felmelegedés hatására a Himalája térségében mindenhol nőtt azon területek kiterjedése, ahol megfelelő a hőmérséklet az ott élő növényi élet számára.

 

 

Miért fontos ez?

A napjainkban tapasztalható időjárás változáshoz (a globális felmelegedéshez), az emberi tevékenység jelentősen hozzájárul és felgyorsítja ártalmas hatásainak kialakulását.  A legjelentősebb problémát a káros gázkibocsájtás jelenti, aminek eredménye az időjárási viszonyok megváltozása. Még több pusztító vihar, áradás, esőzés, és aszály várható, amelyek komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Nem is beszélve a kihalással fenyegetett állatfajokról.

 

Mit lehet tenni a bolygónk védelmének érdekében?

  • Gyűjtsd te is szelektíven a hulladékot!
  • Legyél energiatakarékos!
  • Próbálj meg minél több újrahasznosítható terméket használni!
  • Kerüld el a túlzott fogyasztást és pazarlást!
  • Próbálj meg minél több hazai terméket vásárolni!
  • Sose költekezz feleslegesen!

 

Apró dolgoknak tűnnek, de valahol el kell kezdeni a bolygónk energiáival való gazdálkodást. Ahogy az látható, minden mindenre hatással van. Ha mi odafigyelünk az otthonainkban és másokat is erre biztatunk, talán kevésbé romlik a Csomolungma állapota. Légy te is környezettudatos!

Ajánlott tartalmak