• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Ebből keresi kenyerét a Google és a Facebook  
Kategória: Pénzügyeink

Manapság mindent visznek az olyan tech-óriások, mint például a Google vagy a Facebook. De pontosan miből gazdagodtak meg?

Néhány évtizede még szinte nem is léteztek azok a nagyvállalatok, amelyek ma már az egész világot az uralmuk alá vonták.

 

A Facebook sikere

 

A Facebook bevételének túlnyomó részét a hirdetésekből szerzi, egész pontosan 97 százalékot. A bevétel olyan jövedelmet jelenti, amely elvégzett munkából vagy áru eladásából származik.

 

Miközben pörgeted a hírfolyamot, biztos észrevetted már, hogy sok hirdetés felugrik, éttermekről vagy akár ruhamárkákról. Azok a cégek, amelyek ezeket a márkákat árusítják, fizetnek a Facebook-nak, hogy a hírfolyamán megjelenjen a hirdetésük, így minél több lehetséges vevőhöz eljuthatnak.

 

A közösségi médiának egyébként elég sűrű éve volt. Közel 150 millió új tag regisztrált a Facebook-ra egy év alatt, a cég bevétele pedig továbbra is elképesztő mértékben emelkedett.

 

Még télen robbant a hírbomba, miszerint a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg átalakítja a hírfolyamot. A tervek szerint nagyobb teret kapnak majd a felhasználók családtagjaihoz kapcsolódó posztok, a hirdetések pedig háttérbe szorulnak.

 

Az Apple bevételének további 63 százalékáért a népszerű iPhone készülékek eladása felel, és csak 21 százalékáért az iPad és a Mac készülékek értékesítései.

 

A Google sikere

 

A Google vagyonának zöme, 88 százaléka szintén a hirdetésekből tevődik össze. A Google még hét különböző internetes felületet birtokol, több mint egymilliárd felhasználóval: a Google-keresés, a YouTube, a Gmail, a Google Play, az Android, a Chrome, és a Google térkép.

 

Tudtad, hogy a Google neve egy egyetem diákjainak köszönhető? A Google alapítója a sok elnevezés közül a gogolplex-et találta a legjobbnak, az egyik diák azonban elírta a nevet, így született meg a Google, ami annyira megtetszett az alapítónak, hogy végül ez lett a hivatalos neve.

Ajánlott tartalmak