Dobj szőlőt a puttonyba!

Dátum: 2017.10.06.
Kategória: Ajánló

Van egy mesebeli időszak ősszel, amikor az emberek nagy szőlős puttonyokkal a hátukon, éles késekkel vágják le a szőlőfürtöket a tőkéről. Aztán bort készítenek belőle.

 

Még nincs nagyon hideg, de már nincs nagyon meleg sem – általában szeptember közepén kezdődik ez az időszak, amit szüretnek hívnak. (Ha a borkészítés érdekel, itt olvashatsz utána például.)

 

Tudnod kell, hogy minden európai országban hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek. Magyarországon is. Emiatt az emberek tavasztól gondozzák a szőlőtőkéket, metszik, figyelik, ahogy a szőlőszemek megérnek. Aztán szeptembertől-októbertől kezdődik a szüret, amikor leszedik és osztályozzák a szőlőt. Van, amiből bort készítenek, van, amit simán megesznek. Ilyenkor a szőlősgazdák összehívják a családot, megvendégelik őket és együtt leszüretelik az érett szőlőfürtöket. A nagyobb szőlős gazdaságok idénymunkásokat alkalmaznak ebben az időszakban. Őket csak a szüret idejére veszik fel dolgozni. 

A szőlőből pedig, mindenféle eljárással, bort készítenek. Szoktak szüreti mulatságot is rendezni – ez egy kedves, régi szokás. A 16-17. században a szüret idejére még a törvénykezést is beszüntették. 

 

 

A bortermelő vidékek 


Magyarországon számos olyan terület van, ahol szőlőt termesztenek és utána bort készítenek belőle. Ezeket borrégiónak, vagy borvidéknek hívják. 
 

•    Ászár-neszmélyi borvidék
•    Badacsonyi borvidék
•    Balaton-felvidéki borvidék
•    Balatonfüred-csopaki borvidék
•    Bükki borvidék
•    Csongrádi borvidék
•    Dél-balatoni borvidék
•    Egri borvidék
•    Etyek-budai borvidék
•    Hajós-bajai borvidék
•    Kunsági borvidék
•    Mátrai borvidék
•    Móri borvidék
•    Nagy-somlói borvidék
•    Pannonhalma-Sokoróalja
•    Pécsi borvidék
•    Soproni borvidék
•    Szekszárdi borvidék
•    Tokaj-hegyaljai borvidék
•    Tolnai borvidék
•    Villány-siklósi borvidék
•    Zalai borvidék

 

Megvan a lista fejből?

Akkor menjünk tovább.


A szüret időpontja pár száz éve valamilyen jeles naphoz kötődött. Szent Mihálytól (szeptember 29.) Simon-Júdás (október 28.) napjáig. Az Alföld több vidékén Szent Mihály napkor kezdték a szüretet. A Dunántúl nagy részén és Erdélyben Terézia (október 15.), a Balaton és Kőszeg vidékén Orsolya (október 21.), Tokaj-Hegyalján Simon-Júdás (október 28) napján.


Idén a szüret korán elkezdődött, már szeptember közepén. 

 

Mi közöd van neked ehhez?

 

Igen jó kérdés. Ha van a családodban szőlősgazda, biztos te is voltál már szüretelni. Ha elmúlsz majd 16 éves, elmehetsz ilyenkor ősszel, persze szigorúan az őszi szünet idején, diákmunkásnak. A szüreteléssel egész jól lehet keresni. Egyes helyeken egy nap alatt 6-8000 Ft-ot is kaphatsz – igaz, ez "napszámos" munka, vagyis keményen kell érte dolgozni. 


Azért vannak poénos pillanatok is: például az, amikor a szőlőt sokan a mai napig mezítláb tapossák, hogy must legyen belőle. 

 

Egyszer próbáld ki, érdemes!

 

Képek: NLC, http://felvidek.ma/

Ajánlott tartalmak