• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Döbbenetes, miket találtak az önkéntes óceántisztítók.  
Kategória: Zöld

Az óceánokban többek között 69 ezer játékot, de garázskaput és még műfenyőt is találtak.

Sokan önkéntes alapon, a szabadidejükben tisztítják az óceánokat, azaz összeszedik a szemetet. A műanyag élelmiszer-csomagolások a második leggyakrabban talált szeméthulladékok az óceánokban. Már mi is sokat meséltünk neked erről a szomorú jelenségről: az óceánok fulladoznak a műanyagtól. Ez azért is nagy baj, mert rengeteg állat szenved vagy pusztul el a műanyag darabkák lenyelése miatt, vagy attól, ha belegabalyodik véletlenül a hulladékba.

 

Miért csomagolnak mindent műanyagba?

A műanyag élelmiszer-csomagolás az egyik legnagyobb üzlet a világon. Például egy friss uborka csak pár napig marad ropogós a piacon, de ha betekerik műanyagból készült fóliába, máris növelik az élettartamát körülbelül 14 napra.

 

Az elmúlt évtizedekben rettentően megnőtt az óceánokba és a tengerekbe juttatott szemét mennyisége. Ennek következtében a legszennyezettebb területeken konkrét szeméttenger jött létre, műanyaghulladékból.

 

Nem is gondolnád, hogy rejt a szemét

Az 1971-ben alapított óceánvédő civilszervezet, az amerikai Ocean Conservancy tisztítási programja során a cigarettacsikk volt az egyik leggyakoribb szemétfajta. A csikkek szintén tartalmaznak műanyagot.

Ezen kívül több mint 10.5 millió (!) kilogramm szemetet sikerült összeszedniük és több mint 120 ország tengerpartját tisztították meg.

 

A tíz leggyakoribb óceáni hulladék közül kilenc az élelmiszeriparhoz köthető. A második leggyakoribb szemétfélék pedig az élelmiszercsomagolók voltak. A műanyag villák, kések, kanalak is felkerültek a listára.

 

Hihetetlen, de több mint 69 ezer játékot, több mint 16 ezer elektromos készüléket, 643 ezer műanyag szívószálat és kiskanalat találtak az óceánokban, de rábukkantak egy csillárra, egy műfenyőre, egy garázskapura és egy pénztárgépre is.

Ajánlott tartalmak