• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Diákok is tőzsdézhettek a Részvényfutamon  
Kategória: Pénzügyeink

A Részvényfutam egy játék, melynek célja a diákok tőzsdei ismereteinek bővítése. Mi is az a tőzsde?

A február 25-től március 29-ig tartó versenyen újra megmérkőzhettek egymással a középiskolás diákok és tanáraik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátékán, a BÉT Részvényfutamon.  
 

Mi is az a tőzsde?

 
A tőzsdén lehet adni és venni különböző részvényeket. A részvény egy klasszikus értékpapír. Lényege, hogy ha veszünk ilyen papírt, akkor az adott vállalat résztulajdonosa leszünk egy kis részben, és élvezhetjük annak előnyeit (vagyis kapunk a nyereségből egy kis részt), vagy szenvedhetjük a hátrányait. Utóbbi esetben csökken a részvényünk ára.
 
A tőzsdén csak olyan vállalatok részvényeit, vagyis tulajdonrészét lehet megvenni vagy eladni, amelyek szigorú feltételeknek felelnek meg. Ez azt jelenti, hogy nagyon világosan, átláthatóan gazdálkodnak, pontosan tudni, mennyi a cég bevétele, kiadása és nyeresége (profitja). 
 

A verseny célja

 
A BÉT Részvényfutam célja, hogy a jelentkezőknek lehetőségük legyen megtapasztalni, milyen érzés, ha a megtakarítások között tőzsdei befektetés is van, és napi rendszerességgel kell követni a hazai tőzsde történéseit. 
 
A kvíz kérdések pedig megtanítják a tőzsdei befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb törvényszerűségeket, például a kockázat és hozam összefüggését és a részvények hosszú távú tartási idejére vonatkozó ajánlást.
 
Az öt versenyhét során a versenyzők valós időben, valós árfolyamok mellett kereskedhettek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) elérhető termékekkel. 
 
A résztvevők emellett a naponta kitölthető kvíz kérdések segítségével növelhették a befektetésre szánt tőkéjüket, esélyüket a további nyereményekre. 
 

Mit lehetett nyerni?

 
Azok a tanár, diák és szülő játékosok, akik a játék végén a legmagasabb értékű befektetéssel rendelkeztek, egy hat főre szóló virtuális valóság élmény ajándékutalvánnyal gazdagodnak.
 
Minden héten, a legnagyobb érték-növekedést elérő játékos, illetve a kvízt helyesen kitöltők közül kisorsolt játékosok egyike pedig egy-egy JBL Flip 3 hangszórót nyer. 
 
A játék végén a Pénziránytű Alapítvány további értékes különdíjakat ajánlott fel a legjobban szereplő diákok és tanárok, valamint a legaktívabb iskolák számára.
 

Ajánlott tartalmak