Kategória: Pénzügyeink

A brit utazási iroda már régóta pénzügyi nehézségekkel küzdött.

Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook. A vállalatnak több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

 

Miért mentek csődbe?

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában 9 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is van.

 

Az utazási iroda régóta pénzügyi nehézségekkel küzdött. A britek kilépnek az Európai Unióból, ennek a folyamatnak az elnevezése pedig a brexit. Ennek hatására gyengült az angol pénz. Ezenkívül a britek pénze kevesebbet ért külföldön, ráadásul az idén még Nagy-Britanniában is meleg volt a nyár, nem feltétlenül kellett Spanyolországba utazniuk egy kis napsütésért.

 

Mi fog történni?

A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) már kézbe vette a dolgokat. Intézkednek többek között a csődbe ment utazási iroda szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállításáról is. Ezenkívül felveszik a kapcsolatot a szállást nyújtó hotelekkel, biztosítják őket, hogy a szállásköltségeket a brit kormány az ilyen esetekre szolgáló biztosítási keretből kifizeti.

 

Képzeld, mi történt: a csőd kihirdetése előtt az egyik tunéziai szállodában a személyzet egy időre gyakorlatilag foglyul ejtette a Thomas Cook utasait, követelve a szállásköltségük kifizetését. A szálloda vezetése attól tartott, hogy az utazási irodától nem kapja meg a szállásdíjat. Szerencsére azóta a helyzet tisztázódott, senkinek nem esett baja. Ez is alátámasztja, hogy nem szabad pánikba esni, és félelemből cselekedni.

 

A magyarországi anyavállalat zavartalanul működik

A Thomas Cook (anyavállalat) magyarországi leányvállalata, a Neckermann zavartalanul működik. A magyarországi cég szerencsére egészséges vállalat. Nincsenek tartozásaik, minden általuk igénybe vett szolgáltatás ki van fizetve. Utasaik biztonságban vannak.

 

Ajánlott tartalmak