Boldogtalan királykisasszonyok

Dátum: 2018.11.08.
Kategória: Érdekesség

Fiúk, ti is kattintsatok!

A királylányok élete nem csak játék és mese. Hallottatok a kötelezettségeikről? A házasságról és az udvari életről?

 

Kezdjük onnan, hogy a lányok születésének kevésbé örültek a családok, de végül is a kiházasításuk jó üzlet lehetett. A kiindulási pont is borzalmasan hangzik. De folytassuk!

 

A királyi családban a házasságok fő okának a politika, a béke fenntartása vagy éppen a területek elfoglalása bizonyult. Hogy az uralkodók megszilárdíthassák a birodalmakat, fontos volt bebiztosítani minden oldalról magukat.

 

 

Akármilyen jöttmenttel nem lehetett ám esküt kötni. A férfi legyen legalább főnemes vagy annál is magasabb rangú. Sőt, ezt még bizonyítsa is be: mutassa meg a felmenői névsorát, ami alátámasztotta, hogy legalább hetedízig visszanyúlik a rang a családban. Különben szóba sem álltak a kérővel, hiszen nem elég vonzó politikailag.

Gondolhatjuk, hogy – sajnos vagy nem sajnos – nem akadt olyan nagyon sok az ilyen jövendőbeliből… Nem véletlen, hogy a házasságok családon belül, és az európai nagy uralkodóházak leszármazottaiból köttettek.

Bizony, annak idején megesett, hogy a királylányok a saját unokatestvérükkel házasodtak össze. Már az akkori szabályok is tiltották a vérrokonok közötti házasságot, de bizonyos esetekben a pápa engedményeket hozott, amivel ki tudták játszani ezeket az előírásokat. (Csak úgy megjegyzem, hogy az engedmények elég komoly anyagi kárpótlással jártak. Nem kertelek, tulajdonképpen ilyenkor lefizették a pápát. Korrupció történt.)

 

 

Ahogy az eddigiekből is kiderül, a királylányoknak nem volt döntési joga. Megesett, hogy már totyogós korban megkötötték a szülők az egyességet. Ha esetleg a leány elhalálozott volna – akkoriban nem volt olyan fejlett az orvostudomány –, akkor a sorban utána következő lánytestvér állt a helyére. Kijelöltek valakit férjül és nem volt mit tenni, el kellett fogadni. Akkor is, ha még csak kedvelni sem kedvelték egymást.

 

Az eddigiektől is tudok rettentőbbet. A lányoknak el kellett utazniuk férjeik birodalmába, ahonnan valószínűleg sosem tértek vissza. Többnyire gyerekként mentek, de mikor elkezdtek serdülni, akaratuk ellenére is utódokat kellett szülniük. Erről szólt lényében az életük. Hogy milyen szórakozásuk lehetett? Indokolatlanul szórhatták a pénzt mindenféle ünnepségekre, vadászatokra. De valójában csak kirakat volt minden.

 

Szó sem volt szerelemről, mint a mesékben. Lehullt a lepel, ritka volt anno a love story.

Ajánlott tartalmak