Biometrikus bankolás

Dátum: 2018.03.02.
Kategória: Tech

Minek ide személyigazolvány, ha úgyis ott van az ujjlenyomatod, az arcod vagy a szemed?

Jó kérdés. A világ afelé halad, hogy az emberek a testi jellemzőikkel igazolják magukat. Nem kellenek már iratok meg papírok, ha egy adatbázisba minden be lesz táplálva. Kérdés, hogy ez így működhet-e. Vagy, ha igen, akkor meddig?

 

Szóval elméleti szinten a következőket tudja a rendszer:

 

  • felismeri az arcokat

Az tény, hogy sokkal egyszerűbb lenne pénzt felvenni, ha csak belenéznénk az ATM kamerájába és máris használhatnánk a bankkártyánkat. Nem is lehetne ellopni a PIN kódot, így annak segítségével nem használhatná idegen a kártyát. De mi történne, ha egy fényképet tartanánk oda a kamerának? Vajon különbséget tudna tenni a valódi, élő tulajdonos és a kép, vagy akár egy tökéletes maskarát viselő rabló között?

 

  • beazonosítja az ujjlenyomatokat

Gyors megoldás, nincsenek megerősítő kérdések, e-mailek. De mit szólnál hozzá, ha az egyik haverod álmodban tartaná oda a kezedet, hogy feltörje a telefonodat?

 

  • szkenneli az íriszt és a retinát is

Nem kell jelszavakat magolni vagy írogatni titkos helyekre. Hmm, azért láttunk már olyan filmet, ahol egy szuper erővel rendelkező kontaktlencsével lemásolták a szemeket.

 

  • megérti a hangokat

Azt mondják, hogy ez a biometrikus azonosítás dolog azt sem teszi lehetővé, hogy megkettőződjenek az adatok, hiszen mindenki csak egyszer regisztrálhat. Ez rendben is van. De mi történik akkor, ha az apuka és a fia hangja annyira hasonlít, hogy a rendszert megzavarja?

 

Egyébként már Magyarországon is vannak olyan bankok, ahol lehet ujjlenyomatos jóváhagyással utalni. Az milyen? J

 

Szóval sok a kérdés. De, ami látszik, hogy a tinik buknak a kütyükre és a mindenféle izgalmas megoldás közelebb tudja hozni a pénzügyi kérdéseket hozzájuk. Így az ilyen fejlesztések használata is a tudatosságukat segítheti elő.

Ajánlott tartalmak