Belső konfliktus

Dátum: 2019.01.22.
Kategória: Érdekesség

Felismered?​

Képzeld el! Éppen egy dolgozatra kellene tanulnod, de te inkább lustizol. Még belefér. Van idő felkészülni. Hmm… milyen kényelmes… már a gondolattól is mosolyog a lelkem.

 

Hoppá! Azért ne vigyük túlzásba a gondolatot.

 

Grrr, máris szürkül a színes kép. Szűkül a szem. Helyzetben vagy, hiszed vagy sem, ilyenkor az agyad harcokat vív: a prefrontális kérged és a limbikus rendszered között óriási balhé dúl. (Tessék? Miről beszélsz?- kérdezed most.) Nyugi, nem húzlak tovább. De biztos vagyok abban, hogy már veled is történt ilyen.

 

Tipikus halogatás.

„Ej, ráérünk arra még” effektus. (Apropó: tudod honnan az idézet? :))  Hogy mást ne is mondjak: amikor tanulás helyett az internetet nyomkodod. Ez a tökéletes példa. Ilyenkor a prefrontális kérged pontosan tudja, hogy hosszútávon az lenne a legjobb, ha tanulnál a másnapi dolgozatra, de a limbikus rendszered éppen azt élvezi, hogy vicces videókat bámulsz. Igen.

 

Mi győz?

Az önuralom vagy a pillanatnyi öröm érzet? Hát, sajnos, a halogatókat el kell szomorítsam. Hiába érzed a kielégülést, rosszabbul teljesítesz. Az izgalom, a feszültség nemcsak lelki, de még testi tüneteket is produkálhat. Sok már a hegyi beszédből? A kutatások szerint is jobb először letudni a kötelezőket, hogy utána teljesen ki tudjon kapcsolni az ember. Csak van valami ebben az örökké szajkózott okosságban.

Ajánlott tartalmak