Bajban van Argentína

Dátum: 2019.09.19.
Kategória: Pénzügyeink

Ez a kilencedik alkalom, hogy a dél-amerikai ország fizetésképtelenséget jelent.

Egyre nagyobb gondban van Argentína, ugyanis gazdasági és pénzügyi káosz ütötte fel a fejét – újra. 100 éve még az egyik leggazdagabb ország volt, most mégis képtelen kijutni a válságból.

 

Az argentin csőd a gazdaság problémáiból fakad. A helyzetben szerepet játszik a gyengülő árfolyam. Az, hogy a fizetőeszközük, a peso folyamatosan veszíti az értékét. A pénzromlás, az elszabaduló infláció (drágulás) és más negatív gazdasági folyamatok pedig bedönthetik az egész gazdaságot, és még inkább a szakadék szélére sodorhatják a nehéz helyzetben lévő dél-amerikai országot.

 

Mi történik államcsőd esetén?

Ha egy ország fizetésképtelen, akkor beszélhetünk államcsődről. De mit kéne ilyenkor kifizetnie? Általában azokat a kölcsönöket, amelyeket korábban vett fel. Azért, hogy pénzhez jusson, egy ország általában állampapírokat bocsát ki. Ezeket eladja a piacon, vagyis bárki megvásárolhatja. Főleg befektető vállalatok vesznek ilyen értékpapírokat. A lejáratuk különböző: három hónaptól akár húsz évig. Ha viszont lejárnak, az államnak ki kell fizetnie kamatostul az értékpapírra írt összeget.

 

Államcsőd esetén az ország pénzneme egyre gyengébb lesz, és a bolti árak elszabadulnak. A pénzromlást, a drágulást más szóval inflációnak hívjuk. A valuta gyengülése miatt sokkal drágábbak lesznek a külföldről behozott áruk is.

 

Az IMF lesz a megmentő?

Az argentin miniszterelnök a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult. Azt kérte, hogy kezdjék meg korábban annak az 50 milliárd dolláros mentőcsomagnak az átutalását, amelyről még korábban állapodtak meg. A helyzet súlyosságát az is jelzi, hogy ilyen magas összegű hitelmegállapodás még soha nem született az IMF történetében.

Ajánlott tartalmak